De kosten van het leerlingenvervoer blijven volgens wethouder Sanna Munnikendam (D66) binnen de twee miljoen euro die daar op grond van cijfers uit voorgaande jaren voor gereserveerd is.
Deze taak is met ingang van dit schooljaar in Zaanstad, Oostzaan en Wormerland overgegaan naar Noot Personenvervoer , het bedrijf dat de openbare aanbesteding won. Die was ditmaal gebaseerd op de principes van Best Value Procurement . De gemeenten stelden de kaders en randvoorwaarden vast en gaven aan wat het beschikbare budget was. De inschrijvers lieten weten hoe zij de kwaliteit van het vervoer wilden verbeteren, wat als een belangrijke voorwaarde was genoemd.
Tot die verbeteringen behoren onder meer een app voor ouders,
d
ie zo direct contact met de vervoerder
kunnen
hebben en de taxi(bus) met hun kind(eren) kunnen volgen; de verbetering van de klachtenprocedure en een toenemend gebruik van elektrisch vervoer (e-bussen).
Ook werd
aandacht gegeven aan
:
Noot beloofde
tenminste vijf procent van de aanneemsom
te steken in
werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Kort na het begin van het nieuwe schooljaar ontstond op sociale media rumoer over ellenlange reistijden en steeds wisselende chauffeurs voor kinderen die van het leerlingenvervoer gebruikmaken om naar het speciaal onderwijs te gaan. De afspraak was dat er vooraf een kennismakingsgesprek zou zijn tussen de chauffeurs en de individuele kinderen, maar die ’algemene afspraak’ is bij ‘een enkeling’ niet gelukt, antwoordt Munnikendam nu op vragen van de ChristenUnie.
Ze wijt dit aan het feit dat de ouders op geen van de drie voorgestelde data beschikbaar waren. ‘Aangezien Noot vlak voor en gedurende de start van het schooljaar nog chauffeurs heeft aangenomen zal er meer dan gebruikelijk pas zijn kennisgemaakt op de route zelf. We hebben hier weinig klachten over gehad en de verwachting is dat gedurende het schooljaar en met het begin van het volgende schooljaar hier eventuele problemen minder vaak zullen voorkomen,’ aldus Munnikendam.