OV-bedrijven waaronder EBS voeren morgen actie tegen de bezuiniging van 110 miljoen euro op het openbaar vervoer in en rond Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Ze zetten om 14:00 uur – bij de start van het debat in de Tweede Kamer over de bereikbaarheid van Nederland – de bussen, metro’s en trams 110 seconden stil: een verwijzing naar de bezuiniging.
Het GVB, HTM, RET, Connexxion en EBS – en hun opdrachtgevers de Vervoerregio Amsterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag – roepen het kabinet met klem op de bezuiniging terug te draaien. Als die in 2026 doorgaat moet het mes in de dienstregelingen en stijgen de ritprijzen flink. Als het kabinet de bezuiniging niet terugdraait, volgen er zwaardere acties. 'Door deze kabinetsbezuiniging komt het OV stil te staan,' stellen de vervoerders.
Het kabinet wil dat de bereikbaarheid minimaal gelijk blijft. 'Dan moet de bezuiniging van 110 miljoen euro van tafel. Dagelijks zijn er bijna twee miljoen check-ins. We willen voorkomen dat de reizigers vanaf 2026 in de kou staan. De bereikbaarheid van banen, zorg, onderwijs en recreatie staat op het spel. Ook komen woningbouwprojecten in gevaar, omdat er geen geld is om ze met ov goed bereikbaar te maken.'
De vervoerders, de vervoerregio’s en het kabinet zijn het erover eens over het belang van goede bereikbaarheid, zowel van kleine en middelgrote dorpen en steden rondom de drie grote steden als van kwetsbare stadsdelen. 'We rekenen erop dat het kabinet levert wat het steeds heeft beloofd: goede bereikbaarheid en betrouwbaar en betaalbaar OV,' zeggen de initiatiefnemers van de actie. 'Gebeurt dat niet, dan volgen er meer, hardere acties.' De komende weken bespreekt het kabinet de Voorjaarsnota. Dan moet de bezuiniging van tafel.
Bijna 40.000 mensen tekenden een petitie tegen de bezuiniging, die in februari aan de vaste Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat werd aangeboden. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de Vervoerregio Amsterdam riepen toen op de nationale ambities op het gebied van woningbouw, bereikbaarheid en duurzaamheid vast te houden en daarom af te zien van de bezuiniging van 110 miljoen euro. Daarnaast hebben regionale bestuurders van overheden, zorginstellingen, onderwijsinstellingen en andere belanghebbenden met een brandbrief bij het kabinet aangedrongen op het terugdraaien van de bezuiniging.