Als het kabinet 110 miljoen euro bezuinigt op het openbaar vervoer komt de bouw van 300.000 woningen in gevaar. De nieuw te bouwen woningen moeten goed bereikbaar zijn en zonder goed OV is dat onmogelijk. De Vervoerregio Amsterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag roepen het kabinet dan ook op om af te zien van de voorgenomen bezuiniging.
'Nederland staat voor een enorme woningbouwopgave: in de metropoolregio Amsterdam en in en rond Rotterdam en Den Haag moeten 500.000 woningen worden gebouwd. Zonder goed openbaar vervoer dreigt de realisatie van 300.000 woningen vast te lopen. Reizigers moeten zich kunnen verplaatsen naar werk, school en zorg. Zonder OV stokt de ontwikkeling van deze nieuwe woongebieden,' zegt de voorzitter van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, burgemeester Jan van Zanen.
Voorzitter van de Vervoerregio Amsterdam, wethouder Melanie van der Horst van Amsterdamn valt hem bij: 'In het regeerakkoord zegt het kabinet in te zetten op betrouwbaar en betaalbaar OV, helemaal voor de regio. Deze plannen laten jongeren, ouderen, mensen met een mobiliteitsbeperking en iedereen die het OV hard nodig heeft in de kou staan.' De impact van de korting van 110 miljoen euro is volgens de beide vervoerregio’s desastreus: vertraging in de woningbouw, verslechtering van de mobiliteit en een klap voor de bestaanszekerheid van tienduizenden reizigers.
De betaalbaarheid van openbaar vervoer staat al onder druk. Tien procent van de volwassen Nederlanders ervaart nu al problemen om zijn of haar reiskosten te betalen. Een verdere verslechtering van het OV-aanbod betekent dat rijden met metro, tram of bus bijna twaalf duurder zal worden. De korting zorgt voor een neerwaartse spiraal: duurder en minder OV betekent minder reizigers, wat leidt tot hogere tarieven en een verdere afname van het aanbod.
Het OV helpt ook om de drukte op de wegen beheersbaar te houden. Als forenzen en studenten noodgedwongen de auto moeten nemen, zal dit leiden tot meer files, hogere CO2-uitstoot en extra stikstofproblemen. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag en Vervoerregio Amsterdam hebben geen eigen inkomstenbronnen. De afgelopen tien jaar is de Rijksuitkering al met vijftien procent uitgehold door onvoldoende indexering. Een extra korting van tien procent betekent een ongekende verslechtering van het OV-aanbod in deze regio’s, en dus van vertragingen bij woningbouw.