Hoe staat het met de nieuwe particuliere basisschool die in september in Zaanstad zou starten, de Groei Academie . Dat wil de SP weten van het college. 'De school is onderdeel van een te ontwikkelen terrein in Zaanstad. Helaas staat vanwege de stikstofwet deze ontwikkeling nu even stil. Nadere info volgt zodra we deze hebben ontvangen,' staat nog steeds op de website.
De Groei Academie heeft voor zover de steunfractieleden Anna de Groot en Jasper van Vliet hebben kunnen nagaan bij de gemeenteraad geen aanvraag gedaan om opgenomen te worden in het Plan van Scholen en de twee vragen zich nu af wat de procedure is bij particulier bekostigde onderwijsinstellingen. Op 19 mei nam de Eerst Kamer het wetsvoorstel Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen aan, waarmee er een ander stichtingstraject komt voor scholen die met overheidsgeld bekostigd worden. Met de wet wil de regering het scholenaanbod beter laten aansluiten bij de wensen en behoeften van ouders en leerlingen.
Volgens de nieuwe regels moet een initiatiefnemer op basis van ouderverklaringen en demografische gegevens berekenen of de school op de langere termijn in staat is om voldoende leerlingen aan zich te binden. Dat laatste lukte de initiatiefnemers van twee islamitische basisscholen in Zaanstad in het recente verleden niet
. Bovendien houdt de nieuwe wet ook rekening met het bestaande aanbod. Wie plannen heeft voor een nieuwe school nodigt de bestaande schoolbesturen, het samenwerkingsverband en de gemeente uit voor een gesprek. In dat overleg kan worden besproken of de ideeën ook binnen een bestaande school vorm kunnen krijgen. Maar geldt dat ook voor particulier bekostigde scholen?
De SP is er daarnaast niet uit welke de gemeenteraad speelt bij de vestiging van deze laatste categorie scholen en vraagt welke plek de Groei Academie in gedachten heeft. De kosten voor ouders die hun kinderen op de Groei Academie doen bedragen 1250 euro per kind per maand voor 50 weken per jaar, vijf dagen per week, van 07:30 tot 18:30 uur. Daar is kinderopvang bij inbegrepen, waarvoor kinderopvangtoeslag kan worden aangevraagd. De school acht dit zelf 'betaalbaar', maar dat ziet de SP anders en de partij vreest dat dergelijke verschillen in onderwijskosten de kansenongelijkheid tussen kinderen van ouders met en zonder een hoog inkomen vergroot. De fractie wil daarom weten hoe het college dat gaat voorkomen.