Beide aanvragen voor tweede islamitische basisschool afgewezen

Foto: Public Domain Pictures / Karen Arnold

Het college heeft beide aanvragen van de Stichting Sahar Zaandam en van de Stichting Islamitisch Onderwijs Noord-Holland voor het stichten van een tweede islamitische basisschool in Zaanstad afgewezen.

Voor Zaanstad geldt dat een nieuwe school binnen vijf jaar moet doorgroeien naar minimaal 285 leerlingen en dat aantal leerlingen ook vijfrien jaar kan vasthouden. Extern advies leverde de gemeente het inzicht op dat geen van beide scholen dat aantal redelijkerwijs kan verwachten. De leerlingenprognoses gaven niet aan dat ze levensvatbaar zijn.  De gedroomde IBS De Dageraad van de vorig jaar voor dat doel opgerichte Stichting Sahar moest plaats bieden aan leerlingen met verschillende achtergronden, maar voornamelijk Turkse, Marokkaanse, Somalische en overige nationaliteiten.

‘IBS De Dageraad zal zich onderscheiden middels kwaliteit, identiteit en diversiteit. Veel ouders kiezen ervoor om hun kinderen naar een islamitische school in Amsterdam te brengen, wij willen juist de school binnen de gemeente halen zodat zij in Zaandam opgroeien, ontwikkelen en hun steentje bijdragen aan hun omgeving,’ aldus de aanvraag.

Zaandam Zuid

Sahar wilde de school vestigen in Zaandam Zuid, ‘omdat onze populatie daar het grootst is’, maar was ook bereid om zich elders te vestigen en richtte zich ook op leerlingen uit Beverwijk, Heemskerk en Velsen. De stichting vroeg om een gebouw  met doorgroeimogelijkheden: ‘Een modern gebouw dat voldoet aan de veiligheids- en gezondheidsnormen, waarin het personeel en de leerlingen zich goed en veilig voelen.’ De Nederlandse taal, rekenen en computervaardigheden zouden een prominente plek krijgen in het onderwijs en ook werd ingezet op grote betrokkenheod van de ouders. Over het verwachte aantal leerlingen werd echter niet gerept.

Tweede aanvraag

De Stichting Islamitisch Onderwijs Noord-Holland heeft al scholen in Hoorn en Amsterdam en wilde daar Zaanstad aan toevoegen. Een school van de sticting in Heemskerk moest wegens een tekort aan leerlingen de deuren sluiten. In Zaanstd had een school in Peldersveld / Hoornseveld de voorkeur, die onderwijs zou gaan aanbieden aan kinderen uit de gehele gemeente exclusief de wijken Poelenburg en Zaanstad Zuid en uit Oostzanerwerf, Tuindorp Oostzaan en Kadoelen in Amsterdam en Oostzaan, Landsmeer en Wormerland. De stichting stelde in principe 272 potentiële leerlingen te hebben in dat gebied bij de start in augustus 2021.

Verwacht werd al in het eerste jaar te kunnen doorgroeien tot boven de stichtingsnorm van 285 leerlingen en dat ook de benodigde jaren te kunnen volhouden, maar daar zijn de exerne onderzoekers en de gemeente het dus niet mee eens. Uit het onderzoek kwam onder meer naar voren dat op dit moment op de negen Amsterdamse islamitische basisscholen 27 leerlingen uit Zaanstad zijn ingeschreven. De aanvragen van de beide stichtingen waren tot nu toe geheim, maar zijn samen met de afwijzing openbaar gemaakt.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen