Hennepteelt in Zaandam door actieve criminele bende

18 jan 2024, 9:49 Actueel
screenshot 20240118 094701
MaxPixel / Chambre des Députés

Vijf leden van 'een criminele organisatie die zich op grote schaal bezighield met professionele hennepteelt' worden ervan verdacht – in wisselende samenstellingen - betrokken te zijn geweest bij vier grote hennepkwekerijen in onder meer Zaandam. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt moet ruim drie ton aan criminele winst en gestolen stroom terugbetaald worden.

In mei en juli 2020 werden in Amersfoort twee hennepkwekerijen in woningen opgerold die naar de recherche ontdekte met elkaar in verband stonden. Er volgde een uitgebreid onderzoek naar betrokken personen en onder meer hun communicatie en hun betalingsverkeer. De verdachten werden afgeluisterd en geobserveerd. Dit leidde in mei en juli 2021 tot het oprollen van grote kwekerijen in Rotterdam en Zaandam. In Soesterberg werd nog een loods ontdekt met daarin een groot aantal goederen die gebruikt worden voor grootschalige professionele hennepteelt, zoals lampen en ventilatoren.

In de visie van het Openbaar Ministerie zijn vijf mannen uit Eemnes, Amersfoort (twee inwoners), Hilversum en Laren betrokken geweest bij twee tot vier van de kwekerijen. Ze werkten daarbij structureel en duurzaam samen, waardoor de officier van justitie de groepering als een criminele organisatie ziet. Alle vijf zijn ze vervolgd voor het lidmaatschap van een criminele organisatie, het overtreden van de Opiumwet en de diefstal van stroom. Een 55-jarige man uit Amersfoort is, als gebruiker van de loods in Soesterberg, ook vervolgd voor het plegen van voorbereidingshandelingen.

Corruptie

De 33-jarige verdachte uit Laren is ook vervolgd voor niet-ambtelijke corruptie. Hij zou een medewerker van een woningverhuurder een beloning in het vooruitzicht gesteld hebben in ruil voor het regelen van een huurwoning. De betreffende medewerker is voor zijn rol hierin al eerder voor vervolgd. Tot slot is de 24-jarige man uit Hilversum aanvullend vervolgd voor het bezit van een stroomstootwapen dat tijdens zijn aanhouding werd aangetroffen.

Gestolen stroom

Financieel rechercheurs hebben berekend hoeveel geld er is verdiend met de aangetroffen kwekerijen. Daarbij is onder meer gekeken naar het aantal planten, het aantal oogsten en de kosten die zijn gemaakt. Berekend is dat er in totaal ruim 300.000 euro verdiend is. De officier van justitie heeft ontnemingsvorderingen ingediend om zo deze criminele winsten door de verdachten terug te laten betalen. Daarnaast heeft de netwerkbeheerder een vordering ingediend om ruim 8000 euro aan gestolen stroom terug te krijgen. De strafeisen zijn:

  • Een 34-jarige man uit Eemnes: gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk;
  • Een 55-jarige man uit Amersfoort: gevangenisstraf van veertien maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk;
  • Een 24-jarige man uit Hilversum: gevangenisstraf van veertien maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk;
  • Een 32-jarige man uit Hilversum: gevangenisstraf van negen maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk;
  • Een 33-jarige man uit Laren: gevangenisstraf van veertien maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

De rechtbank doet op 1 maart uitspraak.