Terwijl vakantiegangers die naar Afrika vertrekken zich momenteel richten op het vaccin tegen apenpokken, laat de GGD Zaanstreek - Waterland weten geen vaccins te hebben tegen een andere gevreesde ziekte: dengue. Er is op dit moment een landelijk tekort aan het middel Qdenga en de verwachting is dat het tekort tot april 2025 aanhoudt. Reizigersvaccins tegen apox zijn er evenmin.
Volgens de GGD heeft Nederland een beperkte voorraad vaccindoses tegen apenpokken. Die zijn bedoeld voor mensen uit risicogroepen, van wie eerder is vastgesteld dat zij een inenting kunnen krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld sekswerkers en mannen die seks hebben met mannen. Ook mensen die nauw contact hebben gehad met een besmet persoon, en dus denken dat ze zelf misschien ook mpox hebben opgelopen, komen in aanmerking voor een vaccinatie. De vaccins zijn volgens de GGD niet bedoeld als voorbereiding op een vakantie.
In de Democratische Republiek Congo en enkele buurlanden is de laatste tijd een nieuwe variant van mpox opgedoken. Die is waarschijnlijk besmettelijker en gevaarlijker dan eerdere versies. De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties heeft de uitbraak aangemerkt als een internationale noodsituatie. Ook in Zweden is de nieuwe variant vastgesteld, het eerste geval buiten Afrika. In Nederland is die nog niet opgedoken.
Dengue - ook wel knokkelkoorts genoemd - is één van de vele ziektes die overgebracht wordt door muggen. Wereldwijd worden 50.000 tot 100.000 infecties per jaar gerapporteerd. Bescherming tegen muggenbeten door goede antimuggenmaatregelen is en blijft daarom heel belangrijk. Er is geen medicijn om dengue te behandelen: mensen moeten gewoon uitzieken. Dengue is een virusinfectie die begint met koorts, hoofdpijn en vaak typische gewrichts- en spierpijn (vandaar de naam knokkelkoorts). Na drie tot vier dagen kan een vlekkerige huiduitslag ontstaan. De koorts kan acht tot tien dagen duren. Een eerste infectie verloopt vrijwel altijd mild. Bij koorts in (sub-) tropische landen moet altijd een arts worden geraadpleegd.