De 64 flexwoningen voor Oekraïense vluchtelingen aan de Noorderveenweg in Assendelft worden niet verhuurd, maar zijn aan de ontheemden in gebruik gegeven. Zij hebben daarvoor een overeenkomst getekend met de gemeente waarin onder meer staat dat de woning niet aan derden in gebruik mag worden gegeven of verhuurd.
Dat antwoordt het college op vragen van de POV naar aanleiding van een verhaal in De Telegraaf over oorlogsvluchtelingen die hun Nederlandse woning onderverhuren terwijl ze zelf vakantievieren in het thuisland. Zaanstad mag voor een gemeentelijke opvanglocatie voor ontheemden uit Oekraïne geen geld van de bewoners vragen. En dus knnen er niet zomaar voor langere tijd van tussen gaan: in de overeenkomst is vastgelegd dat dat de gemeente deze mag opzeggen als mensen gedurende een periode van 28 dagen niet aanwezig zijn in de flexwoning zonder de huismeester hiervan op de hoogte te stellen.
De 32 tweepersoons- en 32 vierpersoonswoningen aan de Noorderveenweg worden alleen gebruikt door Oekraïners. Eén kleinere flexwoning wordt op dit moment gebruikt als spreekkamer voor het inloopspreekuur van het Leger des Heils en de GGD. De gemeente is verantwoordelijk voor de opvang en heeft het bedrijf HOD Vastgoedbeheer ingehuurd om een huismeester aan te stellen voor onderhoud, beheer en leefbaarheid. Zaanstad neemt de selectie en de plaatsing van bewoners voor haar rekening.
Bij signalen van langdurige afwezigheid van een bewoner kan de huismeester een controle doen. Aangezien niet alleen de huismeester maar ook regelmatig een beveiliger, de relatiemanager, de omgevingsmanager en het Leger des Heils aanwezig zijn is het zeer onwaarschijnlijk dat zoiets onopgemerkt zou blijven. Zou er toch een 'vreemdeling' in een flexwoning zijn getrokken dat wordt die onmiddelijk uitgezet en de legitieme gebruiker zal het onderkomen dan ook moeten verlaten. De flexwoning wordt vervolgens toegewezen aan nieuwe Oekraïense vluchtelingen die op de wachtlijst staan.