Drempel voor toegang tot Voedselbank verlaagd

jun 12 , 14:19 Actueel
screenshot 20240612 140410
Net als de collega's in het land verruimt ook de Voedselbank Zaanstreek de criteria voor hulp aan burgers die het financieel moeilijk hebben. Door de drempel om in te mogen stappen te verlagen kunnen meer mensen wekelijks een gratis pakket levensmiddelen krijgen.
De verruiming voor de berekening van het zogenoemde leefgeld komt met name door het oprekken van kosten die mensen maken voor persoonlijke- en huishoudelijke verzorging, zoals verzekeringen en het eigen risico voor de zorg, internet en telefonie, kosten voor vervoer en persoonlijke verzorging. Daarnaast maken huishoudens kosten voor kleine reparaties, erkende ook het Nibud. 'Wie niet genoeg geld heeft om voldoende eten te kopen kan zich bij ons melden. Ook ik verbaas mij elke keer hoeveel je moet betalen aan de kassa van de supermarkt,' zegt voorzitter Hans Groot van de Voedselbank in Assendelft.

Pakket van 50 tot 60 euro

'En zijn boodschappen niet duurder geworden, dan zit er minder in dezelfde verpakking. Voor mensen met een kleine portemonnee wordt het steeds moeilijker om rond te komen.' Met de verruiming van de toelatingscriteria kan de Voedselbank Zaanstreek meer burgers helpen. 'Dat doen wij door wekelijks een gratis pakket levensmiddelen te geven. Zo'n voedselpakket vertegenwoordigt een winkelwaarde van 50 tot 60 euro per keer en je kunt er drie tot vier maaltijden mee koken. Dat scheelt al gauw 200 euro huishoudgeld per maand. Dat maakt een enorm verschil.'

Geen wachtlijst

Er is momenteel geen wachtlijst bij de Voedselbank. Binnen een week kunnen nieuwe cliënten al een gratis pakket levensmiddelen krijgen, vertelt Groot. 'Naast het wekelijkse voedselpakket krijgen cliënten ook elke drie maanden een pakket met verzorgingsproducten, wasmiddelen en dergelijke. Cliënten hebben ook meteen toegang tot de Kledingbank, Stichting Leergeld en Stichting Jarige Job.' De Voedselbank Zaanstreek is voor aanmeldingen bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag van 09:00 tot 12:00 uur op telefoonnummer 075 - 641 4376.