Het debacle met de verdwenen openbare parkeerplaatsen in de nieuwe wijk Gouwpark in Zaandam heeft geleid tot een conflict met ontwikkelaar VOF Gouwpark dat nog altijd niet is opgelost. De laatste slag verloor Zaanstad, maar de gemeente is ervan overtuigd dat de oorlog nog te winnen is. En er staat veel op het spel.
Waar de voorzieningenrechter in een voorlopige uitspraak nog oordeelde dat Gouwpark niet overeenkomstig de vergunning had gehandeld, heeft de rechter in de bodemprocedure Zaanstad onlangs in het ongelijk gesteld. Het college heeft nu besloten om bij de Raad van State hoger beroep in te stellen tegen deze uitspraak. Volgens het college heeft de rechtbank het toetsingskader waar het dispuut om draait te beperkt uitgelegd door alleen de tekeningen van de wijk mee te nemen en niet de tabel met berekeningen van het aantal benodigde parkeerplekken.
'Anders dan het oordeel van de rechtbank is het college van mening dat bij het boordelen van deze artikelen wel degelijk de parkeerbehoefte meegenomen moet worden. Daarbij is van doorslaggevend belang dat de parkeerberekening die Gouwpark heeft opgesteld afwijkt van de parkeerberekening in de tekeningen die daarna zijn ingediend. De parkeerbehoefteberekening - gebaseerd op het parkeerbeleid Zaanstad - bij het bestemmingsplan gaat echter uit van een bepaalde normering per woningcategorie, die ook is weergegeven in de tabel in de vergunning,' schrijft wethouder Gerard Slegers aan de gemeenteraad.
De uitspraak van de rechtbank heeft ook gevolgen voor de werkwijze van de gemeente bij andere projecten wat betreft de handhaafbaarheid ten aanzien van parkeren. 'Het is daarom belangrijk om duidelijkheid te krijgen over de vraag of een tabel met parkeernormen zwaarder weegt dan de tekening. Daarnaast is het de vraag of de parkeernormen als tabel in de vergunning kunnen worden opgenomen, of dat deze parkeernormen daadwerkelijk als voorschrift in de vergunning moeten worden opgenomen. In andere lopende projecten heeft de gemeente op dezelfde wijze gehandeld als bij het Gouwpark en is de parkeertabel leidend, waarbij wordt uitgegaan van een bepaalde normering per woningcategorie.' De handdoek in de ring gooien zou betekenen dat:
Het hoger beroep gaat naar schatting 50.000 euro kosten. 'Gezien de complexiteit en de mogelijk te starten civielrechtelijke procedure is ervoor gekozen de expertise van de stadsadvocaat in te huren. Voor een proceskostenveroordeling in hoger beroep moet tegen de uitspraak terecht hoger beroep zijn ingesteld om een veroordeling in de proceskosten te krijgen. Het maakt niet uit of de rechter in hoger beroep het besluit als rechtmatig beoordeelt. Van belang is dat geen vergoeding volgt voor de daadwerkelijk door de advocaat in rekening gebrachte kosten maar via een wettelijke forfaitair systeem aan de hand van het aantal verrichte proceshandelingen.