De SP is benieuwd naar de samenwerking tussen Zaanstad en het in opspraak geraakte bedrijf Camelot. NRC Handelsblad schreef in december vorig jaar over de wanpraktijken van het grootste anti-kraakbedrijf van Nederland, waarna de Vereniging Leegstandbeheerders Nederland het lidmaatschap van Camelot tijdelijk opschortte .
Rotterdam heeft nu besloten om de samenwerking met de leegstandbeheerder met ingang van april 2021 te verbreken . SP-raadslid Evert Hartog ziet echter dat het bedrijf in Zaanstad 'zeer actief' is en dat op de gemeentelijke website ook naar Camelot en bureau Ad Hoc wordt verwezen , om mensen attent te maken op tijdelijke woonruimte. Hij wil weten of Zaanstad deze band in stand wil laten ook nu is aangetoond dat Camelot zich niet aan de wet houdt. Zijn er regels voor anti-kraakbureaus waar zij zich aan moeten houden om huurders enige bescherming te geven?
[embed][/embed]
Uit het onderzoek van NRC bleek dat door Camelot niet aan onderhoud wordt gedaan, en als dat na lang aandringen dan wel wordt uitgevoerd gebeurt dat zonder bonnetjes, dus waarschijnlijk zwart. De huren zijn te hoog en daarvoor is Camelot al meerdere malen door de rechter voor op de vingers getikt . Ook in Zaanstad ging er veel mis bij de tijdelijke verhuur van woningen in de Durghorst in Krommenie . Huurders kunnen van het ene op het andere moment op straat worden gezet, want zij hebben bij deze vorm van verhuur nauwelijks rechten. Hartog stelt zijn vragen vanavond tijdens het digitale vragenuurtje van de gemeenteraad.