Bescherming gevraagd om sloop Vlietsend 60 te voorkomen

Foto: Google Street View

De Vereniging Zaans Erfgoed heeft het gemeentebestuur gevraagd om het pand Vlietsend 60 in Krommenie aan te wijzen voor bescherming. Dat gebeurt in overleg met het Historisch Genootschap Crommenie. Het ruim 100 jaar oude pand is te koop gezet voor 625.000 euro.

 

Begin 2021 werd een aantal belangrijke historische gebouwen aan de Padlaan beschermd en in november vorig jaar heeft Zaans Erfgoed opnieuw een beperkt aantal voordrachten gedaan voor onderzoek en mogelijke bescherming, maar Vlietsend 60 zit daar niet bij. Dat pand draagt echter ‘in hoge mate bij aan het beeldbepalende karakter’ van het oude hart van het dorp en kent een eveneens hoge cultuurhistorische waarde,’ schrijft voorzitter Peter Tange nu in een bief aan de raad en het college. ‘Het zou spijtig zijn als dit fraaie pand zou verdwijnen uit het dorpsbeeld.’ Het isĀ  bovendien al in 2020 bij de afdeling Monumenten en Erfgoed aangemeld als mogelijk bedreigd pand waar onderzoek naar gedaan moest worden.

Verkoop

Inmiddels is de urgentie voor bescherming toegenomen doordat het pand in de verkoop is gegaan en er geen beperkingen lijken voor de sloop. Zaans Erfgoed vraagt daarom om haast bij de beoordeling van de quickscan die al is gemaakt. Na een voorbecherming als gemeentelijk monument zijn er wel juridische mogelijkheden om sloop te voorkomen.

Reacties

Cookieinstellingen