Protest tegen deelname EBS aan regionale OV-concessie

Foto: Flickr / Harry

BDS Nederland demonstreerde gisteren op de busstations in Amsterdam Noord en Edam Volendam tegen de deelname van EBS aan de concessie openbaar vervoer Zaanstreek – Waterland. De Vervoerregio Amsterdam besluit binnenkort wie van 2023 tot 2033 het busvervoer in de samengevoegde regio mag gaan doen voor een bedrag van 32,9 miljoen euro per jaar. EBS is omstreden.

Wie in ons land in een bus van EBS, dat nu al actief is in Waterland stapt draagt volgens de wereldwijde organisatie BDS – dat staat voor Boycot, Desinvestering en Sancties – bij aan de Israëlische uitbuiting van de Palestijnse gebieden. EBS (Egged Bus Systems) is in 2010 opgericht als onderdeel van de Israëlische moedermaatschappij Egged om te kunnen meedingen naar Europese OV-concessies. Egged staat op de VN-lijst van bedrijven die betrokken zijn bij de kolonisering van Palestijns grondgebied en daarmee hun internationale verplichtingen schenden.

Apartheid

Egged verzorgt busvervoer van, naar en tussen de illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Daarbij wordt gebruik gemaakt van wegen die dwars door Palestijns gebied lopen, maar verboden zijn voor Palestijnen zelf. Het voert zelfs gesegregeerde busdiensten uit, met bussen die verboden zijn voor Palestijnen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen