Negatief zwemadvies Jagersplas voor de hele zomer

Foto: Zwemwater.nl

Op 1 mei is het seizoen voor zwemmen in natuurwater weer begonnen, maar het wellicht maar goed dat het mooie weer is omgeslagen: bij alle stranden aan de Jagersplas geldt  een negatief zwemadvies. De website Zwemwater.nl meldt dat dit de hele zomer zo zal blijven. De afgelopen vier jaar was de waterkwaliteit al slecht.

Zwemmen in de plas wordt ontraden vanwege een grote kans op maag-/darmklachten. ‘Deze zwemwaterlocatie is ingedeeld in de waterkwaliteitsklasse ‘slecht’ en heeft daardoor een permanent negatief zwemadvies. Deze klasse wordt bepaald op basis van bacteriologisch onderzoek over een periode van vier jaar. Dit gaat niet over de actuele kwaliteit van het water. Als daar iets mee aan de hand is, wordt dat ter plaatse aangegeven,’ aldus de website.

 

 

 

 

 

Van 1 mei tot 1 oktober wordt bij alle officiële zwemwaterlocaties de kwaliteit van het water gemeten en via de blauwe informatieborden en online bekendgemaakt. In Nederland zijn meer dan 700 officieel aangewezen zwemwaterlocaties waar veilig gezwommen kan worden. Wanneer de Jagersplas wordt afgeraden, liggen als uitwijkmogelijkheden Het Twiske en het Alkmaarder- en Uitgeestermeer voor de hande. In het recreatiegebied ten oosten van Zaandam zijn daar mogelijkheden voor, in Akersloot alleen bij het meest noordelijke strandje aan het meer. Dichterbij de Zaanstreek geldt ook daar een negatief zwemadvies.

Risico’s

Zwem uitsluitend bij de officieel aangewezen locaties, waarschuwt de overheid. Alleen daar worden waterkwaliteit en veiligheid gecontroleerd. Zwemmen in ander oppervlaktewater kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, bijvoorbeeld de kans op maag- en darmklachten, zwemmersjeuk, oorontsteking en de ziekte van Weil. Via de landelijke site www.zwemwater.nl en de zwemwaterapp kunt u altijd de meest actuele informatie over alle aangewezen zwemwaterlocaties vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen