‘Restauratie boerderij vertraagd door eigenaar zelf’

Foto: Google Street View

Het college verwerpt de beschuldiging van pandeigenaar Taco Buthker dat de gemeenteĀ  zijn hooibergboerderij aan de Communicatieweg Oost in Assendelft in gevaar brengt door steeds nieuwe eisen aan de restauratie te stellen. Vanaf het begin was duidelijk welke stukken daarvoor moesten worden aangeleverd, maar Buthker blijft in gebreke.

Hij wil het pand dat voorbeschermd is als gemeentelijk monument graag vernieuwen en opknappen, maar claimt dat Zaanstad niet meewerkt bij de vergunningverlening en steeds nieuwe eisen stelt. Buthker vreest nu dat een storm de hele boel in elkaar kan doen storten. Democratisch Zaanstad stelde er schriftelijke vragen over en krijgt een heel ander verhaal te horen: er ligt pas sinds 22 december vorig jaar een aanvraag voor de benodigde omgevingsvergunning, want de aanvragen die eerder waren ingediend waren onvolledig of vereisten een uitgebreide procedure. Dat laatste wenste Buthker niet en dus paste hij het plan aan.

Asbest

‘Het snel afhandelen van aanvragen kan alleen wanneer er een ontvankelijke aanvraag ligt,’ schrijft het college aan DZ. Er moet ook asbest verwijderd worden en daarvoor moet in dit geval een sloopmelding worden ingediend en een omgevingsvergunning voor ‘de activiteit monument onderhouden, restaureren, veranderen of slopen’ worden aangevraagd. Dat is tot op heden nog niet gebeurd. De eis om een vleermuisonderzoek te doen dat zes maanden duurt kan volgens het college ook niet als een verrassing gekomen zijn: de eigenaar van de boerderij wist dat er voor zijn plannen een flora- en faunaonderzoek nodig is op grond van de Wet natuurbescherming.

Eigen verantwoordelijkheid

Bij de aanvraag van de omgevingsvergunning in december zijn daarvoor stukken ingediend die de gemeente als onvoldoende beoordeelde, waardoor er aanvullend onderzoek gedaan moet worden en er ook goedkeuring van de provincie nodig is. ‘De aanvrager is verantwoordelijk voor het doen van de complete aanvraag en de volledigheid van de stukken. De gemeente heeft daarover diverse gesprekken gevoerd met de aanvrager en ook is meerdere malen schriftelijk aangegeven aan weke normen nog niet is voldaan en wat er nog door aanvrager aangepast en aangevuld moet worden. Gedurende de lopende aanvraag zijn er geen nieuwe eisen gesteld,’ zo heeft DZ te horen gekregen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen