DZ op de bres voor wanhopige pandeigenaar Assendelft

Foto: Google Street View

Al sinds 2019 is de gemeente in gesprek met Taco Buthker over de toekomst van zijn hooibergboerderij aan de Communicatieweg Oost in Assendelft. Hij wil het pand graag vernieuwen en renoveren, maar volgens zijn zeggen werkt Zaanstad niet mee bij vergunningverlening: er komen steeds nieuwe eisen voorbij. Buthker vreest nu dat bij een volgende storm de hele boel in elkaar stort.

Het gaat in zijn geval om een gemeentelijk monument in spe en in schriftelijke vragen aan het college trekt DZ-raadslid Marianne de Boer zich zijn ‘wanhoop’ aan. Er is volgens haar sprake van een onzorgvuldig proces, dat de monumentale waarde van het pand in gevaar brengt. De ervaringen van de eigenaar staan bovendien niet op zichzelf, schrijft De Boer: ‘Democratisch Zaanstad constateert veel vergelijkbare gevallen. Vandaar dat de vragen zowel gericht zijn op het algemene proces van vergunningverlening als specifiek op de casus van de heer Buthke.’

Asbest

De boerderij, en dan met name de hooiberg is laatste stormen niet ongeschonden doorgekomen. Aan één kant is de gehele zijgevel losgeraakt en de kans is groot dat bij een volgende stevige storm de wind vrij spel spel heeft en de overige gevels zal wegblazen. Ook zijn een hoop originele dakpannen van de woning en de stal gesneuveld. Daaronder bevindt zich ongeveer 80 vierkante meter aan asbestplaten en ook al om die reden vindt DZ dat snel ingrijpen een must is.

Vleermuisonderzoek

Zeer recent kreeg Buthke echter te horen dat er ter aanvullng van een al uitgevoerd ecologisch onderzoek nog vleermuisonderzoek nodig is dat zes maanden in beslag zal nemen. Waarom is dit niet meteen aan het begin van het vergunningsproces kenbaar gemaakt? De Boer geeft het college de aanbeveling om ‘een geste’ richting de pandeigenaar te maken om de voorkomen dat deze niet uit wanhoop afhaakt. Voor het behoud van monumentale panden is immers wél de bereidheid om te investeren van initiatiefnemers noodzakelijk.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen