Gemeente wil niet meewerken aan NOS-onderzoek naar Schiphol

Foto: Wikimedia

De gemeente Zaanstad heeft niet mee willen werken aan een onderzoek van de NOS naar de betrouwbaarheid van de Omgevingsraad Schiphol en die van de luchthaven zelf. Twintig van de 31 gemeenten die in de Omgevingsraad vertegenwoordigd zijn deden wel mee.

Castricum, Leiden, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Stichtse Vecht, Uitgeest en Uithoorn lieten aan de NOS weten geen vertrouwen te hebben in de onafhankelijkheid en betrouwbaarheid van de berekeningen van Schiphol. Aalsmeer, Alkmaar, Amsterdam, Bodegraven-Reeuwijk, De Ronde Venen, Gooise Meren, Haarlemmermeer, Kaag en Braassem, Leiderdorp, Noordwijkerhout en Weesp hebben dat vertrouwen juist wel.

Aalsmeer, Alkmaar, Bodegraven-Reeuwijk, Castricum, De Ronde Venen, Kaag en Braassem, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Noordwijk, Stichtse Vecht, Uitgeest en Uithoorn vinden dat de Omgevingsraad niet goed functioneert. Amsterdam en Haarlemmermeer wilden op die vraag geen antwoord geven.

Milieueffectrapportage

Dit jaar moet er een besluit worden genomen over de groeimogelijkheden van Schiphol maar zeker acht gemeenten twijfelen dus op voorhand aan de betrouwbaarheid van de milieueffectrapportage (MER) waarin de luchthaven de ruimte voor die groei berekent.

In principe beslist de Omgevingsraad komend jaar wat de nieuwe maximale groei van Schiphol mag zijn. Die raad bestaat behalve uit de 31 gemeenten uit vertegenwoordigers van Schiphol, de luchtvaartsector, provincies en omwonenden. Dertien van de gemeenten die meededen zeggen dat de Omgevingsraad op dit moment niet functioneert en vier zijn tevreden.

Profijt en overlast

Meerdere wethouders wezen er volgens de NOS op dat heel Nederland profiteert van Schiphol, maar dat de overlast vooral rond Schiphol wordt gevoeld. Zij vinden het daarom belangrijk dat de gemeenten via de Omgevingsraad voldoende invloed uitoefenen.

Begin vorige maand gaf de gemeenteraad wethouder Sanna Munnikendam nog de opdracht mee om meer op de Zaanse strepen te gaan staan tijdens overleggen over Schiphol. De relatief nieuwe wethoudet zegde toen toe de belangen van haar gemeente daar zeker te zullen verdedigen.

Reacties