Nieuwe poging van hondenbelasting af te komen

Foto: Wikimedia / Andrew Branch

Een nieuwe raad een nieuw begin? Een nieuw college een ander geluid? Of business as usual en een meerderheid in de raad die de hondenbelasting wel wil afschaffen maar een dagelijks bestuur dat de inkomsten niet kan missen? DZ gooit de knuppel maar weer eens in het hoenderhok.

Niet uit te sluiten valt dat raadslid Marianne de Boer een sardonische glimlach om de lippen had toen ze het amendement om van de heffing af te komen schreef. Het was immers de Partij voor Ouderen en Veiligheid die nu de coalitieonderhandelingen leidt die één van de meest uitgesproken tegenstanders van de hondenbelasting was – en die nu aan de andere kant van de tafel zit. Dat die partij er ook mede voor zorgde dat Democratisch Zaanstad niet werd uitgenodigd om mee te praten over het nieuwe coalitieakkoord zal de wens om alvast maar eens de temperatuur te testen zeker niet hebben doen afnemen.

Ruim half miljoen

De gemeenteraad bespreekt donderdag 24 mei de jaarrekening 2021 en De Boer grijpt dat moment aan om de hondenbelasting althans tijdelijk naar de prullenbak te verwijzen. Over vorig jaar bedroeg de opbrengst 540.000 euroe, waar 607.000 euro was begroot. Zaanstad geeft over 2021 bijna elf miljoen euro overgehouden en kan een deel van dat bedrag gebruiken om in elk geval de komende bestuursperiode van vier jaar het gat dat het niet innen van de hondenbelastineg achterlaat te dichten, betoogt DZ. Na die vier jaar moet er dan opnieuw dekking voor de afschaffing worden gevonden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen