Gemeente weet in 2021 bijna elf miljoen over te houden

Foto: Wikimedia / Lionel Allorge

Zaanstad heeft in 2021 10,8 miljoen euro overgehouden, die door de komende coalitie mag worden uitgegeven. Wethouder van Financiën Hans Krieger had dat liever zelf gedaan: ‘We hadden graag nog meer willen bereiken voor de gemeente in 2021. Aan de andere kant: nu komen deze middelen ten goede aan het jaarrekeningresultaat en zo aan de volgende bestuursperiode.’

Uit de Jaarrekening in één oogopslag.

 

De POV, PvdA, VVD, Rosa, GroenLinks en het CDA die nu aan het onderhandelen zijn over de vorming van een nieuw college hebben door de meevaller nu wat meer meer speelruimte voor eenmalige uitgavene. De ruim tien miljoen in de plus is onder meer te danken aan incidentele meevallers bij de ontmanteling van de deelneming van  Zaanstad in de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (een niet-ingecalculeerd voordeel van 2,8 miljoen), de bijstelling van de voorziening voor dubieuze debiteuren (1,9 miljoen) en een hogere opbrengst vanuit de algemene uitkering van het Rijk (1,1 miljoen). Door de beperkende coronamaatregelen bleef er daarnaast geld in kas bij de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (1,3 miljoen) en bij de Jeugdwet (zeven ton) en bij het leerlingenvervoer (drie ton).

Overzicht

Bij de jaarstukken die het college nu naar de raad heeft gestuurd zit ook de Jaarrekening in één oogopslag. Daarin wordt een aantal aansprekende resultaten uit 2021 compact in beeld gebracht, die verder in de Jaarstukken 2021 worden toegelicht en aangevuld met andere punten die in 2021 zijn gerealiseerd. Deze is mede opgesteld naar aanleiding van de motie transparante begroting die door de gemeenteraad is aangenomen.


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen