Begraven blijft toch mogelijk in Westzaan

13 mei 2022, 10:48 Actueel
screenshot 20220513 104220
Twitter / Veilig Westzaan

De sluiting van drie gemeentelijke begraafplaatsen is van de baan nu geen enkele fractie daar heil in ziet. Wethouder Gerard Slegers die daarmee kosten wilde besparen moet op een andere manier zien te regelen dat inkomsten en uitgaven in balans komen, bijvoorbeeld door het budget voor het onderhoud van de openbare ruimte ook aan te spreken voor de begraafplaatsen.

Dat is volgens oud-raadslid Rina Schenk van de VVD in haar nieuwe rol als actievoerder een mogelijkheid om de voorzieningen niet te hoeven sluiten. De bijna 2800 digitale handtekeningen en 466 op papier tegen de plannen van het college hadden haar 'compleet verrast,' maar gesterkt in de overtuiging dat veel inwoners in het eigen dorp begraven wensen te worden én daar de graven van geliefden willen bezoeken. Zij hekelde het gegeven dat geld dat vooruit werd betaald voor grafrechten niet in een potje is gestopt voor onderhoud, maar direct werd uitgegeven en zelfs naar de algemene middelen is gegaan. In Westzaan zijn bovendien zeven graven met eeuwigdurende grafrechten gekocht.

Koog aan de Zaan

Haar medestandster Ingrid Jahn las een brief voor van oud-wethouder van de toenmalige gemeente Westzaan Wietske Kingma, die met het oog op de plannen voor Westzaan, Wormerveer en Zaandijk naar de begraafplaats in Koog aan de Zaan was getogen om dat gemeentelijke monument maar eens te bekijken. De schrik was groot geweest: de Westzaanse trof er een begraafpelaats aan 'waar je nog niet dood gevonden wil worden' en vroeg zich af of dat ook het voorland van Westzaan zou zijn.

Vrijwilligers

Het inschakelen van onderhoudsvrijwilligers, zoals al jarenlang gebeurt op de begraafplaats aan de Marktstraat in Wormerveer zou de kosten voor Westzaan omlaag kunnen brengen, maar bij de recente teraardebestelling van Ruud Pauw was Schenk onaangenaam getroffen geweest van de staat van die voorziening. Vergeleken met Koog aan de Zaan en de Markstraat Wormerveer mogen Westzaners zich in de handen krijpen, viel uit de inspraak van Schenk en Jahn op te maken.

Islamitische begraafplaats

Nordin Nassla sprak in namens de Stichting Zaanse Islamitische Organisaties in Samenwerking (Zios) de wens uit voor een islamitische begraafplaats in Zaanstad

, met eeuwigdurende grafrust. Met name de derde generatie moslims wil volgens hem in eigen land begraven worden en niet in het herkomstland van de grootouders. Steunfractielid Nick Hendriks van het CDA wilde weten om hoeveel graven het dan zou gaan, waarop het antwoord kwam dat de 7000 vierkante meter in Krommenie Blok lang voldoende zal zijn als laatste rustplaats voor Zaanse moslims. Het is niet de bedoeling dat 'het hele land' naar Zaanstad komt, zoals gebeurde in Almere (vol) en het Drentse Zuidlaren (in amper een jaar tijd ook al bijna vol). Het liefst doet de stichting dat op eigen greond, en niet via een erfpachtconstructie.

Geen ruimte

Jaap Keijser van de Partij voor Ouderen en Veiligheid liet weten niets in een islamitische begraafplaats te zien, omdat Nederland te klein zou zijn voor eeuwigdurende graven. Ook Peter van Haasen van de PVV is sceptisch, vooral wat betreft de wens van Zios om de kosten van de graven binnen de perken te houden. 'Nederlandse Nederlanders' moeten zich 'scheel betalen' voor hun graven, zei hij, wat Sebnem Pancar van Denk in het verkeerde keelgat schoot.