Raad buigt zich over omstreden plan voor begraafplaatsen

Foto: Google Earth

EenVandaag maakte deze week een item over de dreigende sluiting van de gemeentelijke begraafplaats in Westzaan om een landelijke trend te duiden. De raad praat vanavond over het collegevoorstel om geen nieuwe graven meer toe te staan in Westzaan, aan de Marktstraat in Wormerveer en aan de Dr. Mulderstraat in Zaandijk.

Een petitie en een stilteprotest maakten duidelijk hoeveel weerstand daar in Westzaan tegen bestaat. Om over enkele tientallen jaren de drie begraafplaatsen te kunnen sluiten moet er nu al een eerste stap worden gezet vanwege de grafrechten van nabestaanden en het respecteren van de grafrust. Volgens wethouder Gerard Slegers moet de gemeente jaarlijks een ton bijleggen om de begraafplaatsen te onderhouden en dat geld wordt elders node gemist. In Westzaan werden vorig jaar nog 30 mensen begraven; op de beide andere te sluiten voorzieningen 20. In Wormerveer en Zaandijk lijkt de sluiting wel geaccepteerd te worden.

Voor het oude kerkhof van Wormerveer geldt al de ‘bestendige gedragslijn’ dat daar geen nieuwe graven meer worden uitgegeven. Hier is recent eenmalig van afgeweken om de begrafenis van dorpsbewoner Ruud Pauw er mogelijk te maken, een man met een grote voetafdruk in de lokale politiek en een groot hart voor het Zaanse erfgoed. Het was zijn laatste wens om aan de Marktstraat begraven te worden, en die kon in vervulling gaan omdat er (weer) een graf beschikbaar was en het college bereid was om een uitzondering toe te staan.

Reacties

Cookieinstellingen