EenVandaag filmt op begraafplaats Westzaan

De begraafplaats tijdens de laatste lichtjesavond.
Foto: Fred Eerenberg

Het actualiteitenprogramma Een Vandaag maakt vandaag vanaf 11:00 uur opnames op de begraafplaats in Westzaan voor de uitzending van morgenavond. Veel dorpelingen zijn er tegen dat de begraafplaats aan de Dolphijnstraat op termijn gesloten wordt en dat nu de uitgifte van nieuwe graven al wordt gestaakt. Daar moet de raad binnenkort een besluit over nemen.

Een online petitie tegen de sluiting is inmiddels meer dan 2700 keer getekend. Om de onvrede over de plannen ook in de echte wereld zichtbaar te maken is er deze dinsdagĀ  een stilteprotest op de begraafplaats, waarvoor iedereen die mee wil doen vanaf rond 10:45 uur welkom is op de parkeerplaats. Het college heeft voorgesteld om de begraafplaats te sluiten wegens de hoge onderhoudkosten die niet opwegen tegen de inkomsten.

Inspraak

De tegenstanders kijken echter niet alleen naar de euro’s, maar naar de emoties die logischerwijze verbonden aan met een begraafplaats, de natuurwaarde, de cultuurhistorische waarde – het is als het ware een stenen archief – en de monumentale waarde. Donderdagavond spreken ze in tijdens de raadsvergadering en worden de handtekeningen overhandigd.

Reacties

Cookieinstellingen