Online petitie tegen sluiting begraafplaats Westzaan gewild

De begraafplaats tijdens de laatste lichtjesavond.
De begraafplaats tijdens de laatste lichtjesavond.
Foto: Fred Eerenberg

Westzaners Ingrid Jahn en Rina Schenk zijn een offensief begonnen om te voorkomen dat de plaatselijke begraafplaats op termijn gesloten wordt. Een digitale petitie telt in no time al bijna 150 handtekeningen.

De gemeente wil op een termijn van circa 40 tot 50 jaar drie gemeentelijke begraafplaatsen gaan sluiten en wil daarom nu al vaststellen dat er geen nieuwe nieuwe graven meer worden gegeven. Eén ervan is Westzaan, de andere zijn het kerkhof aan de Marktstraat in Wormerveer en dat aan de Dr. Mulderstraat in Zaandijk. Maar Schenk (tot voor kort raadslid voor de VVD en bestuurslid van de Westzaanse Gemeenschap) en Jahn (Dorpscontact Westzaan) zetten alles op alles om dat aan de Dolphijnstraat in hun dorp te voorkomen.

Erfgoed

Het gaat om ‘een plek waar we onze dierbaren kunnen herdenken, je vindt er rust, er is prachtige natuur en het is ons verleden en erfgoed,’ vinden ze. ‘Dit moet behouden blijven.’ De afgelopen jaren staat de kostendekkende exploitatie van de acht begraafplaatsen in Zaanstad sterk onder druk en daarom wil de gemeente er een drietal sluiten en de Joodse begraafplaats en die in Krommeniedijk afstoten. De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor een crematie en deze trend zal zich naar verwachting de komende jaren doorzetten. Daardoor zijn er steeds minder inkomsten uit de begraafplaatsleges terwijl de kosten om de begraafplaatsen te onderhouden gelijk blijven. Gezien de wettelijke regels voor grafrust wil het college nu de eerste stap richting sluiting zetten door middel van een verbod op nieuwe graven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen