Drie begraafplaatsen op nominatie voor sluiting

Een deel van de begraafplaats in Krommeniedijk.
Een deel van de begraafplaats in Krommeniedijk.
Foto: Google / Stephen Muir

Het college wil begraven in Zaanstad beperken tot de begraafplaatsen Blok Krommenie, Noordsterweg Wormerveer en Zuiddijk Zaandam en die aan de Marktstraat in Wormerveer, Dolphijnstraat in Westzaan en Dr. Mulderstraat in Zaandijk op termijn sluiten. De raad wordt daarom gevraagd haar goedkeuring te geven aan het voorstel om daar te stoppen met het uitgeven van nieuwe graven.

Het blijft voor nabestaanden die al rechten hebben op de te sluiten  begraafplaatsen wel mogelijk om bijzettingen te doen en om grafrechten te verlengen, in de plannen van het dagelijks bestuur. De gesprekken met de Stichting Zaanse Islamitische Organisaties in Samenwerking om een deel van Blok of de Zuiddijk in erfpacht uit te geven voor het realiseren van een islamitische begraafplaats zijn nog gaande; die met de hervormde kerk in Krommeniedijk over de overdracht van de begraafplaats in dat dorp moeten nog beginnen.  Daarnaast gaat de dialoog met de Joodse gemeenschap over het behoud en het onderhoud van de Joodse begraafplaats aan de Westzanerdijk in Zaandam door.

Exploitatie onder druk

Een gemeente is verplicht om een algemene begraafplaats te hebben, maar Zaanstad heeft er acht. De afgelopen jaren staat de kostendekkende exploitatie daarvan sterk onder druk. Er wordt steeds minder begraven, want de meeste mensen kiezen nu voor een crematie en deze trend zal zich naar verwachting de komende jaren doorzetten. Daardoor zijn er steeds minder inkomsten uit de begraafplaatsleges terwijl de kosten voor het onderhoud gelijk blijven. Door drie begraafplaatsen over circa 40 tot 50 jaar te sluiten – eerder gaat niet vanwege wettelijke regels voor de grafrust – wordt de rekening op de hele lange termijn lager. De overdracht van de Joodse begraafplaats en die in Krommeniedijk levert wel meteen financieel gewin op, tot 15.000 euro per jaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen