Geen reden aannamebeleid basisscholen aan te passen

De Vrije School in de Zaandamse Galjoenstraat.
De Vrije School in de Zaandamse Galjoenstraat.
Foto: Google Street View

Het aannamebeleid bij Zaanse basisscholen blijft onveranderd. De gemeenteraad verzocht het college om samen met de schoolbesturen te onderzoeken hoe alle vierjarigen een gelijke kans kunnen hebben om op een school te worden aangenomen. Uit dat onderzoek zijn geen grote problemen naar voren gekomen.

Het aannamebeleid is een zaak van het onderwijsveld en gemeenten hebben daarin – vanuit het onderwijsachterstandenbeleid – hooguit een faciliterende en stimulerende rol. De gemeenteraad is bevoegd om in het belang van een doelmatige spreiding van leerlingen over de openbare scholen het grondgebied van de gemeente in schoolwijken te verdelen. Het college heeft tenminste eens per jaar wettelijk verplicht overleg met de scholen en de kinderopvang over het voorkomen van segregatie, het bevorderen van integratie en het bestrijden van onderwijsachterstanden en de afstemming over inschrijvings- en toelatingsprocedures.

Wachtlijsten

Het aannamebeleid is relevant wanneer er sprake is van wachtlijsten op scholen, maar volgens het college geven die vooralsnog geen aanleiding om te zoeken naar andere vormen van het aannamebeleid. ‘We blijven met de schoolbesturen monitoren of de wachtlijstproblematiek toeneemt en meer structurele vormen aanneemt die kunnen leiden tot ongelijke kansen. Indien dat het geval is, dan zullen we met de schoolbesturen onderzoeken of het aannamebeleid zodanig gewijzigd kan worden dat dit zou kunnen bijdragen aan minder wachtlijstproblematiek,’ schrijft het college aan de raad.

Postcodes en broertjes en zusjes

Voor de openbare scholen geldt dat er een structurele wachtlijst is voor Et Buut en Herman Gorter en daarnaast kent de Vrije School Zaanstreek een forse wachtlijst bij de kleuters. De wachtlijst is op deze laatste school in verhouding tot andere langer vanwege het specifieke karakter van het onderwijs. Voor tussentijdse aanmelders in de hogere klassen is afhankelijk van de klassengrootte van maximaal 28 tot 30 leerlingen ook sprake van een wachtlijst. Voor de openbare scholen van de koepel Zaan Primair en de bijzondere van Agora is met name de postcode van belang en het feit of er al broertjes of zusjes op een school zitten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen