Transparantie en eenheid basisscholen bij toelatingsbeleid

Foto: Wikimedia / Onderwijsgek

De koepels van basisscholen Agora en Zaan Primair willen er samen met de gemeente aan werken om de aanmeldingsprocedure transparanter en eenduidiger te maken. Op bepaalde scholen moeten kinderen hier al ingeschreven worden vóór hun derde omdat er anders geen plek is, hoewel de wet sinds 2014 voorschrijft dat kinderen pas vanaf hun derde verjaardag mogen worden aangemeld.

PvdA-raadslid Eylem Koseoglu stelde er afgelopen week vragen over en ondanks de standaardreactie van Onderwijswethouder Natasja Groothuismink – ‘We gaan er niet over’ – bleek ze de kwestie al wel bij de schoolbesturen te hebben aangekaart. In de Wet op het primair onderwijs is de minimumleeftijd voor aanmelding bij een basisschool opgenomen om een gelijk speelveld voor iedereen te creëren. Op een  aantal Zaanse scholen worden jongere kinderen al op een lijst gezet en bij het bereiken van de driejarige leeftijd automatisch op school toegelaten. Daar geldt dus wie het eerst komt, het eerst maalt.

Onduidelijke criteria en procedures

Vooral bij populaire scholen is dit een probleem, omdat die scholen al voor meerdere schooljaren vol zitten en ouders hun kinderen steeds eerder aanmelden, constateerde Koseoglu. Als een school meer aanmeldingen dan beschikbare plekken heeft dan kunnen er voorrangsregels worden toegepast. Zo kunnen zusjes of broertjes voorrang krijgen of kinderen uit de wijk. ‘Dat moet dan wel transparant gecommuniceerd worden en dat is nu in Zaanstad niet altijd het geval,’ aldus de sociaaldemocrate. Niet op alle scholen kan via de website door ouders een inschrijfformulier opgevraagd worden en niet alle scholen zijn transparant over de procedure en de criteria. ‘Dat betekent dat voor veel ouders onduidelijk is waarom hun kind wel of niet op een school kan worden geplaatst na aanmelding.’

Verbetering

Dat moet dus veranderen om ervoor te zorgen dat elk kind evenveel kans maakt om op de door de ouders uitgekozen school terecht te komen. Omdat het college kansengelijkheid hoog in het vaandel heeft ziet ook Groothuismink dat er ruimte is voor verbetering, net als de scholenkoepels. Er gaat daarom gewerkt worden aan nieuw beleid dat over de alle scholen wordt uitgerold.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen