Nog eens alles op een rijtje: de avondklok

Foto: Pixabay / Rudy en Peter Skitterians

Vanavond om klokslag 21:00 uur gaan we eraan geloven: de avondklok. Dat betekent voor verreweg de meeste mensen binnen blijven tot 04:30 uur. De maatregel geldt voorals nog tot de vroege ochtend van woensdag 10 februari.

Er zijn grote zorgen over de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Naar andere varianten wordt nog onderzoek gedaan. Het kabinet en de Tweede Kamer achten het daarom noodzakelijk om de besmettingen verder af te remmen en de verspreiding van nieuwe varianten te vertragen, zodat de ziekenhuizen ruimte houden voor coronapatiënten en de zorg voor overige zieken zoveel mogelijk door kan gaan.

Veel mensen worden besmet bij het samenkomen van familie en vrienden. Het verbod om ’s avonds buiten te zijn, zorgt ervoor dat minder mensen bij elkaar op bezoek gaan en elkaar ontmoeten. Wie zonder geldige reden op straat is tijdens de avondklok krijgt een boete van 95 euro. Zoals op elke regel zijn er ook in dit geval uitzonderingen. Mensen mogen de straat op met de volgende redenen:

 • Bij een noodsituatie;
 • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;
 • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet;
 • Als u naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland;
 • Als u – in uw eentje – een aangelijnde hond uitlaat;
 • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
 • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen;
 • Als u onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het MBO, HBO of WO en u kunt dit aantonen;
 • Als u onderweg bent omdat u bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.

Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat, dan moet u het formulier Eigen verklaring avondklok bij zich hebben. Dit kunt u digitaal invullen en printen. Bij een noodsituatie, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heeft u geen formulier nodig. Als u naar Nederland reist, dan moet u wel laten zien dat u uit het buitenland komt (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom u tijdens de avondklok reist.

Werkgeversverklaring

Als het nodig is dat u voor uw werk naar buiten gaat moet u ook een Werkgeversverklaring avondklok kunnen laten zien. Uw werkgever bepaalt dit en vult dan voor u de door de overheid beschikbaar gestelde werkgeversverklaring in. ZZP’ers kunnen deze beide formulieren voor zichzelf invullen. Agenten, opsporingsambtenaren, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en bus- en taxichauffeurs, en bemanningen van vliegtuigen en passagiersschepen. U mag wel in uw eigen tuin zijn of op uw balkon. U mag dus niet zonder geldige reden:

 • Op andere plekken buitenshuis zijn;
 • In uw eigen auto zitten;
 • In het OV, in de taxi en in bedrijfsmatig personenvervoer zitten.

Deze maatregel geldt voor iedereen omdat het voor handhavers niet te controleren of mensen alleen een blokje om gaan of op weg zijn naar vrienden of familie. De Telegaaf polste de meningen over de avondklok op de markt in Zaandam.

Reacties

Cookieinstellingen