Acht wijken met duidelijke procentuele stijging positieve testen

Foto: Pixabay / Fernando Zhiminaicela

Het gaat niet overal de goede kant op wat betreft de coronabesmettingen in Zaanstad. De laatste wijkcijfers van de GGD Zaanstreek – Waterland laten zien dat in Oude Haven, Zaandam West, Westerkoog, Assendelft, Westzaan, Krommenie Oost, Oud Koog en Oud Zaandijk de percentages duidelijk opliepen tussen 23 december en 20 januari. Het aantal mensen dat zich liet testen bleef achter in de Kogerveldwijk, de Rosmolenwijk en ook in Poelenburg, ondanks de testbus in die laatste wijk.

Bron: GGD Zaanstreek – Waterland

Panelonderzoek van de GGD geeft aan dat in zijn algemeenheid maar de helft van de mensen met klachten zich laat testen, dus de werkelijke aantallen besmettingen zijn waarschijnlijk hoger dan de officiĆ«le cijfers aangeven. Zaanstreek – Waterland staat momenteel op de zeventiende plaats op de lijst van de 25 veiligheidsregio’s wat het aantal positieve testen betreft. Omdat het een kleine regio betreft kunnen relatief kleine aantallen hier meteen een duidelijke verschuiving per 100.000 inwoners laten zien. Het aantal aan Covid-19 overleden inwoners van Zaanstad steeg tot 136.

Bron: GGD Zaanstreek – Waterland

Geschat wordt dat ongeveer tien procent van de mensn die vorige week besmet raakten de nieuwe Britse mutatie onder de leden heeft, een verdubbeling ten opzichte van een week eerder. De verspreiding van deze besmettelijke variant is de belangrijkste reden dat we nu met een avondklok te maken hebben. Toch is de verwachting dat het Britse virus half februari minimaal de helft van alle besmettingen zal veroorzaken. Wat het ziektebeeld betreft zijn er geen verschillen met het ‘oude’ virus.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen