Geen run op gratis coronatestbus in Poelenburg

Foto: Pixabay / Alexas Fotos

Hoe krijg je mensen naar de mobiele coronatestlocatie op het parkeerterrein van De Poelenburcht? Dat dit niet vanzelf gaat bleek PVV-fractievoorzitter Peter van Haasen toen hij daar poolshoogte ging nemen: op de eerste dag dat de bus operationeel was kwamen er 70 gebruikers en op de tweede 35, zo hoorde hij van medewerkers.

Van Haasen noemde de gekozen locatie uit het zicht van voorbijgangers ‘beschamend’ en Denk had liever gezien dat de grote parkeerplaats van de moskee was aangewezen, maar dat laatste zag volgens burgemeester Jan Hamming het bestuur van de Sultan Ahmet Moskee niet zitten. Volgens Van Haasen bestaan er veel misverstanden over het gebruik van de testbus: niet iedereen is ervan op de hoogte dat testen gratis is en de misvatting heerst dat een daar afgenomen test kan worden gebruikt als een uitreisverklaring voor Schiphol, waarmee de 140 euro kan worden bespaard die moet worden betaald voor een test op de luchthaven. Hij maakt zich ook zorgen over mensen die zonder burgerservicenummer illegaal in Poelenburg wonen en zich om die reden niet laten testen, terwijl ze wel het virus kunnen verspreiden.

Britse mutatie

Hamming zegde toe dat laatste nog eens na te vragen, omdat het de bedoeling is dat iedereen in aanmerking komt. Op alle mogelijke manieren wordt er in Poelenburg aan gewerkt om mensen aan te sporen zich te laten testen, omdat de uitslagen daar laten zien dat er in de wijk een relatief hoog percentage positieve uitslagen is gecombineerd met een achterblijvend aantal testen. Op een vraag van GroenLinks antwoordde hij dat de veel besmettelijkere Britse mutatie van het virus nog niet in Zaanstad is aangetroffen, maar al wel in Amsterdam. Mocht de nieuwe variant ook hier opduiken dan kan dat de coronasituatie verder compliceren.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen