Zonnepanelen in fietspad Vijfhuizen, Krommenie later

Foto: Provincie Noord-Holland

De provincie gaat door met experimenten met zonnepanelen in fietspaden, hoewel het eerste in Krommenie wel wereldnieuws, maar bepaad geen doorslaand succes werd. In het wegdek van het fietspad langs de Schipholweg bij Vijfhuizen in Haarlemmermeer komen ze nu ook en later eveneens weer langs de N203.

Provincie wil meer leren over de techniek van duurzame opwekking van zonne-energie en de ontwikkeling van energiewinning op wegen versnellen, zo laat ze weten. De CO2-uitstoot moet omlaag en door te investeren in en ruimte te maken voor duurzame energieopwekking wil Noord-Holland die uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990 met de helft verminderen. ‘Het is daarom belangrijk dat er nieuwe manieren van duurzame energiewinning worden ontwikkeld. De provincie ziet in zonnefietspaden grote kansen. Een voordeel van zonnepanelen in het wegdek is dat het geen extra ruimte kost. Het fietspad krijgt een dubbele functie, zowel mobiliteit als het genereren van zonne-energie.’

Vierhonderd meter

Het zonnefietspad langs de N232 wordt zo’n 400 meter lang en moet minimaal 80.000 KwH per jaar gaan opleveren. Daarmee kunnen ongeveer 20 huishoudens voorzien worden van energie. BAM Infra verzorgt de uitvoering; de werkzaamheden zijn naar verwachting medio 2023 afgerond.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen