Inbrekers op verkenning in Zaandam en Oostzaan

Foto: Pixabay / Peggy en Marco Lachmann-Anke

De politie kreeg afgelopen weekend signalen over verdachte situaties in Zaandam en Oostzaan en constateert na onderzoek dat het ging om mogelijke voorverkenningen voor woninginbraken.

‘Wees scherp op verdachte situaties en sluit woningen goed af,’ is daarom het advies. In Zaanstad werden vorig jaar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 2,7 inbraken per 1000 huishoudens geregistreerd, in Oostzaan 3,4 en in Wormerland 2,4. Landelijk werden ruim 2000 mensen aangemerkt als verdachte van woninginbraak, 24 procent minder dan een jaar eerder. In tien jaar tijd daalde zowel het aantal woninginbraken als de bijbehorende verdachten met 75 procent, aldus het CBS. Onder de inbrekers zijn nu vooral minder jongeren.

Corona

Het aantal woninginbraken is in de afgelopen tien jaar in ons land met 75 procent gedaald tot 23.500. Bij ongeveer één op de tien gevallen vond de politie een verdachte. In 2012 registreerde de politie nog 8440 personen als verdachte van woninginbraak, in 2021 was dit aantal gedaald tot 2110. Een kwart van hen had geen officieel woonadres in Nederland. Het CBS heeft geen onderzoek gedaan naar het oorzakelijk verband tussen de coronapandemie en criminaliteit, maar acht het aannemelijk dat het aantal inbraken in 2020 en 2021 is beïnvloed door de pandemie en de genomen maatregelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen