Gemeenten beducht voor extra kosten opvang Oekraïners

Eén van de twee opvangschepen die aan de Havenstraat komen.
Eén van de twee opvangschepen die aan de Havenstraat komen.
Foto: Gemeente Zaanstad

De kosten waar gemeenten tegenaan lopen als ze voor langere tijd vluchtelingen willen opvangen is vandaag het enige punt op de agenda van het Veiligheidsberaad, het overleg van de 25 burgemeesters die daarnaast voorzitter zijn van een veiligheidsregio. Daartoe behoort ook Jan Hamming.

Zij hebben al bij het kabinet aan de bel getrokken over noodzakelijke investeringen die voor afzonderlijke gemeenten soms moeilijk op te brengen zijn. De burgemeesters willen nu spijkers met koppen slaan. Hamming heeft de gemeenteraad steeds voorgehouden dat alle kosten die verbonden zijn aan de opvang van gevluchte Oekraïners door het Rijk worden gedekt, maar de afhandeling van de betalingen moet sneller. Het Rijk moet gemeenten vooraf toestemming geven voor hun uitgaven voor de opvang. De burgemeesters hebben echter ook zorgen over bijkomende kosten voor onder meer onderwijs en medische zorg.

Grote voorzieningen

Die lopen op naarmate er meer kleine opvanglocaties in een veiligheidsregio zijn. Het Veiligheidsberaad is daarom voorstander van grote voorzieningen, net als het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Dat is dringend op zoek naar opvangplaatsen waar vluchtelingen voor langere tijd kunnen worden ondergebracht. Het kabinet wil dat er speciaal voor de Oekraïense vluchtelingen in de zomer 75.000 bedden beschikbaar zijn. Het aantal opvangplekken dat Nederland beschikbaar heeft is vorige week iets gedaald, een trend die ook in Zaanstreek – Waterland zichtbaar was.

Meer dan 50.000

Vorige week maandag waren er iets meer dan 46.000 bedden beschikbaar en afgelopen vrijdag kwam de teller uit op ruim 45.000. Later vandaag komt de Rijksoverheid met de huidige stand van zaken. In totaal stonden afgelopen vrijdag 52.930 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd bij de gemeenten en dat waren er voor het eerst meer dan 50.000. Bij de officiële opvangplekken voor Oekraïners zijn 35.450 bedden in gebruik. Dat betekent dat ongeveer 17.500 vluchtelingen ergens anders onderdak hebben gekregen, bijvoorbeeld bij een gastgezin. Dat verschil was niet eerder zo groot.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen