Laat college steken vallen in haast vluchtelingen te helpen?

Ms Cezanne thuis in Boedapest.
Ms Cezanne thuis in Boedapest.
Foto: Tripadvisor

De Algemeene Schippers Vereeniging en nieuwe organisatie Koninklijke Binnenvaart Nederland zijn boos; de bewoners van de Havenstraat in Zaandam zijn er niet gerust op. De twee riviercruisschepen voor vluchtelingen uit Oekraïne die daar gedacht zijn nemen twee van de toch al schaarse ligplaatsen in en de bewoners vrezen het onbekende dat hen te wachten staate. De PVV beschuldigt het college van een foutieve voorstelling van zaken.

In de brief die de bewoners over de komst van de opvangschepen kregen wordt gesteld dat de gekozen ligplaatsen niet zijn gereserveerd voor de binnenvaart. Daar denkt die beroepsgroep heel anders over en PVV-steunfractielid Carin Gouwerok is er in schriftelijke vragen ook helder over: ze zijn toegewezen aan en gecreëerd voor binnenvaartschepen als gevolg van het eerdere besluit om ligplaatsen bij de sluis, de Prins Hendrikkade en de Burcht toe te wijzen aan passagiersschepen. Daarom moesten in het Zaandamse centrum ook de stroomkasten worden aangepast, om ze geschikt te zijn voor het veranderende gebruik.

Stroom

Aan de Havenstraat is de stroomvoorziening ook niet afgestemd op de komst van het motorschip Cezanne met 108 opvangplekken en de Lisabelle met 155. In een brief aan de gemeenteraad werd aangegeven dat die plek ‘voor nu de meest geschikte locatie is: zo zijn er al beperkte stroomvoorzieningen direct beschikbaar’. ‘Dit gaat wel ten koste van een ligplaats voor de binnenvaart,’ is daarin overigens ook te lezen, in tegenstelling tot de tekst in de bewonersbrief. En in wezen gaat het om twee plekken. De PVV stelt nu een volgende omissie vast: de al aanwezige stroomvoorzieningen kunnen helemaal niet door de cruiseschepen worden gebruikt. Dat er meer nodig is is ook gebleken op een bewonersavond, waar een geplande generator voor protest zorgde vanwege herrie en stank.

Het college is het slachtoffer geworden van de haast die het zichzelf oplegde, constateert de PVV. Waarom is er niet een paar dagen gewacht met een beslissing om eerst kennis te kunnen nemen van de gevolgen voor alle betrokken partijen? Dat in de Achtersluispolder al twee asielboten liggen en er nu binnen een straal van twee kilometer weer twee boten bijkomen zit de partij ook niet lekker. geplaatst. De vraag is daarom welke andere locaties zijn overwogen en waarom die zijn afgevallen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen