‘Parkeervergunningen vergeven op grond van verkeerde aannames’

Foto: Google Street View

De Parkstraat loopt te hoop tegen de eind vorig jaar verleende vergunning voor het verbouwen van het Volks-Badhuis van acht naar tien appartementen met daarbij het recht op zes parkeervergunningen. Dat laatste gebeurde op grond van de acht eerdere woonruimtes. Er zijn echter ooit wel acht appartementen vergund, maar die zijn er nooit gekomen, volgens de bewoners. Er worden parkeervergunningen uitgegeven op basis van verkeerde aannames.

Tegen de vergunning uit december zijn zeven bezwaarschriften ingediend door zes omwonenden en het Wijkoverleg Oud West, want ‘deze vergunning levert problemen op die ook elders in onze wijk worden veroorzaakt door verbouwingen tot appartementen en de verkamering van woningen’. In 2006 maakte de toenmalige eigenaar van het gemeentelijke monument ZVH in plaats van acht appartementen een kantoor op de begane grond en zeven kamers van maximaal 25 vierkante meter met een aanrecht en een bed naast de al aanwezige grotere woonruimte ten behoeve van begeleid wonen. Dat begeleid wonen duurde tot 2019 en de Parkstraat had er geen bezwaar tegen. De bewoners die er met begeleiding woonden hadden geen auto’s.

Kennis van nu

In 2006 werd de buurt vooraf uitgebreid voorgelicht over hun nieuwe buren. Dat die niet over auro’s zouden beschikken was de reden dat er toen geen bezwaarschriften werden ingediend. ‘Wij konden toen niet bevroeden dat er later toch sprake zou zijn van appartementen, want anders waren er toen beslist wel bezwaarschriften ingediend om het onheil te voorkomen dat nu alsnog dreigt,’ schrijven ze met de kennis van nu. Tot 2006 was er in het gebouw dat functioneerde als badhuis en kerkgebouw één woning met het recht op twee parkeervergunningen. Dat zou ook nu het maximum moeten zijn, aldus de brief.

Nu al geen ruimte

Bovendien: toen bleek dat er geen appartementen zouden komen had de gemeente de in 2006 verleende vergunning moeten intrekkene, zodat er bij een nieuwe aanvraag wél een bezwaarprocedure aangespannen zou kunnen worden tegen appartementen. Dat recht wordt hen nu ontnomen: ‘Nu kunnen de bezwaren alleen gericht worden tegen de vermeerdering van acht naar tien, waarvan er acht niet bestaan.’ Het probleem is dat er in de Parkstraat minder dan één parkeerplaats per woning beschikbaar is en in de naastgelegen Tuinstraat zelfs nog minder, ‘zodat je er ‘s avonds nu al niet meer kunt parkeren is het zelfs wenselijk dat aan Parkstraat 25 helemaal geen parkeervergunningen worden verleend, omdat er genoeg eigen terrein is om te parkeren,’ aldus de bezwaarmakers.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen