Drie regelingen om cultuuraanbod overeind te houden

Foto: Gemeente Zaanstad

Zaanstad heeft drie regelingen opengesteld om te voorkomen dat het culturele aanbod verschraalt en om, in de woorden van wethouder Annette Baerveldt ook ‘op lange termijn een stad te blijven met een levendige culturele sector’. Daarvoor is ook na de coronabeperkingen financiële steun nodig. Het geld komt van het Rijk.

Twee zware coronajaren hebben er flink ingehakt. Begin dit jaar golden er nog maatregelen waardoor instellingen niet of slechts beperkt open waren. Daarnaast hebben makers, amateurverenigingen en culturele instellingen zoveel ingeteerd op hun reserves, dat het opstarten van nieuwe projecten lastig is. Daarom is er net als in 2021 is er een subsidieregeling ter ondersteuning van het ontwikkelen van nieuwe initiatieven. Om in aanmerking te komen voor steun moeten de activiteiten een impuls geven aan ‘de doorontwikkeling van een authentieke, onderscheidende en stadsbrede cultuursector, met ruimte voor vernieuwing’. Per aanvraag is maximaal 20.000 euro beschikbaar.

Kleinere initiatieven

Aan de stimuleringsregeling is een hoofdstuk toegevoegd voor het stimuleren van kleine initiatieven. Dit is een laagdrempelige subsidie van maximaal 750 euro voor culturele organisaties en makers. Deze is vooral bedoeld om jeugd en jonge talenten te ondersteunen. Het geld kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld promotiefoto’s, content voor de eigen website of de huur van een locatie voor een optreden. Het totale budget voor de stimuleringsregeling is 200.000 euro, waarvan 30.000 is gereserveerd voor de kleine initiatieven. Aanvragen kan tot 15 november.

Schadecompensatie

Ook dit jaar is er een regeling voor aantoonbare schade die kleinere instellingen, amateurverenigingen en organisatoren van culturele activiteiten hebben opgelopen door de coronamaatregelen. Amateurverenigingen en kleinere instellingen kunnen maximaal 4000 euro van hun voorziene exploitatietekort over 2022 vergoed krijgen. Voor middelgrote instellingen geldt een maximum van 25.000 euroe. Hier is in ook totaal twee ton voor apart gezet. Aanvragen van een schadecompensatie kunnen tot 15 november worden ingediend.

‘De kleinere instellingen en amateurverenigingen zijn een belangrijke verbindende factor in de Zaanse gemeenschap. Vrijwilligers, amateurbeoefenaars, professionals en inwoners met verschillende achtergronden ontmoeten elkaar in dit lokale netwerk. Ook is het een kweekvijver voor jong talent. Dit waardevolle netwerk mag niet verloren gaan,’ vindt Baerveldt.

 


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen