Schilder Hans Burghouts maakt nieuw doek voor ’t Reght Huys

Foto: Google Street View

Westzaner Hans Burghouts maakte in 2015 een te verloten schilderij om een bijdrage te leveren aan de restauratie van de klok van ’t Reght Huys en wist daarmee 7000 euro bij elkaar de brengen door de verkoop  van 3500 loten. Voor de nu lopende restauratie, die veel duurder is gaat hij nu een groter schilderij maken, zo laat de kunstschilder via Facebook weten.

‘Het schilderij wordt, door de medewerking van omwonenden in een nog nooit vertoonde invalshoek geschilderd, in mijn zeer herkenbare stijl. Zeker een aanwinst aan de muur en werkelijk een buitenkans om die via een loterij, voor een klein prijsje te kunnen bemachtigen,’ aldus Burghouts. Nadere bijzonderheden volgen nog. De prijs van het schilderij voor de klok van het ’t Reght Huys was getaxeerd op 450 euro. Het was niet de enige keer dat de verloting van een doek door de maker werd ingezet voor een goed Westzaans doel: dat gebeurde ook als onderdeel van de crowdfunding voor het herstel van de fundering van de Zuidervermaning.

Impressionistisch realisme

Toen Burghouts daar in 2018 van hoorde bood hij meteen aan om een schilderij van de Zuidervermaning te maken dat bij opbod verkocht zou kunnen worden. De geboren Edammer (1962) woont in Westzaan sinds 1992. ‘De schilderstijl die ik gebruik noem ik impressionistisch realisme. Een leuke manier van werken en is in opzet te vergelijken met de impressionisten uit de negentiende eeuw. Met het grote verschil… vroeger moest het schilderij klaar zijn voor de zon weg was en ik heb het grote voordeel dat ik foto ’s kan maken en aan de hand daarvan het eindresultaat op een later tijdstip kan uitwerken, tot in fotorealistische details,’ vertelde hij eerder aan Stadsherstel ter gelegenheid van actie voor de vermaning.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen