Fiat Den Haag voor verlenging toepassing Rotterdamwet

Foto: Public Domain Vectors.org / CC0

Den Haag is akkoord met de aanvraag van Zaanstad om de toepassing van de ‘Rotterdamwet’ te verlengen in Poelenburg en Peldersveld. Ook de selectieve toewijzing van (sociale) huurwoningen aan mensen met een hoger inkomen en zonder criminele antecedenten gaat daarmee door: minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting meent dat de uitgesloten groep elders in Zaanstad genoeg alternatieven heeft.

De Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek is omstreden en kent in de Zaanse politiek felle tegenstanders wegens strijd met het gelijkheidsbeginsel en voorstanders die er een middel in zien om de beide Zaandamse wijken juist gelijkwaardiger te maken door het gemiddelde welstandsniveau op te krikken.  De wijken blijven op veel gebieden achter (inkomen, scholing en kennis van de Nederlandse taal, bijvoorbeeld) en dat heeft ook zijn weerslag op volgende generaties. Zaanstad pompt veel geld in kansengelijkheid en hoopt dat de toepassing van de Rotterdamwet die op de langere termijn bevordert. Een raadsmeerderheid stemde voor verlenging van het bijzondere regime.

Nu het ministerie akkoord is kan de woningtoewijzing op grond van sociaaleconomische kenmerken voor de duur van vier jaar worden voortgezet, en niet alleen op basis van inkomen en groen licht van de politie. Wanneer er een gegrond vermoeden is dat woningzoekenden zullen gaan zorgen voor een toename van overlast of criminaliteit in een complex, een straat of het gebied kan hen ook een woonvergunning worden geweigerd in Poelenburg en Peldersveld. De corporaties Rochdale, Parteon en ZVH hebben zich gecommitteerd aan het Pact Poelenburg  Peldersveld en zijn volgens De Jonge nauw betrokken bij de toepassing van de Wet bijzondere maatregelen.

Tegenzin

De corporaties lijken dat echter te doen met grote tegenzin, zo blijkt uit het onderstaande antwoord van Rochdale op de getwitterde vraag van Jan de Vries van het Bureau Straatjurist en de Straatalliantie waarom de corporaties zich lenen voor ‘discriminerende wetgeving die geen enkel aantoonbaar effect geeft, behalve het actief stigmatiseren van mensen met een laag inkomen’. Er wordt gezocht naar alternatieven, laat Rochale weten, want ‘de Rotterdamwet hoeven we niet’. Nu de raad nog overtuigen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen