Remmert Aten en Jaap Bollbrug maandag officieel

Foto: Google Street View

De oproep kwam van Freek de Jonge toen hij in januari 2020 de erepenning van de gemeente kreeg: vernoem een straat in Zaanstad naar verzetsheld Remmert Aten. Daaraan is nu gehoor gegeven door een al bestaande brug naar hem én Jaap Boll te vernoemen.

Komende maandag onthullen de cabaretier, burgemeester Jan Hamming en wethouder Wessel Breunesse het naambord van de Remmert Aten en Jaap Bollbrug op de hoek van de Pascalstraat en de Sportlaan in Zaandam. De onthulling vindt plaats in aanwezigheid van onder anderen Marion Aten, de dochter van Remmert. Ook zijn Sjef Swolfs en Wim Nieuwenhuijse van de Contactgroep Voormalig Verzet Zaanstreek Waterland 1940 – 1945 aanwezig. Na de onthulling van het naambord worden bloemen gelegd.

Elf bruggen

Over de Gouw liggen tussen de Zuidervaart en de A8 elf bruggen. Twee daarvan kregen al eerder de naam van een verzetsheld. Zo werd in 2013 de brug op de Vermiljoenweg naar Anton de Kom vernoemd. De brug tussen het Gouwpark en de Hoogaarslaan kreeg in 2020 de naam van verzetsstrijder Cornelis Zwart. De Straatnaamcommissie heeft deze, en de andere negen namen, gekozen uit een lijst van de contactgroep.

Springstof Hembrug

Remmert Aten (Zaandam 9 augustus 1895 – 15 augustus 1984) bracht tijdens de oorlog geld en goederen rond bij joodse onderduikers. Hij was bestuurslid van een onderafdeling van het Nationaal Steunfonds, lid van de Ordedienst en de Gewestelijke Sabotage Afdeling en huisvestte meerdere joodse onderduikers. Hij werd vooral bekend door het verwijderen van springstofladingen uit de pijlers van de Hembrug, die de Duitsers wilden opblazen zodra de geallieerden hun opmars in Noord-Holland zouden voortzetten.

Op 21 juni 1944 deed Aten samen met Jan van Heijningen en Klaas Klinkenberg een eerste poging, die mislukte. Op 21 september deed Aten met Jaap Boll (Utrecht, 4 november 1920 – Ewijk, 15 december 2015) een tweede, wel geslaagde poging. Ze verwijderden in vijf uur 400 pakketten springstof. Toen de Duitsers dat de volgende dag ontdekten, fusilleerden ze vier bewakers en brachten nieuwe springladingen aan. Op 18 oktober deed Aten een derde poging, maar ontdekte dat er zware houten versperringen waren aangebracht.

 


Reacties

Cookieinstellingen