Gemeentelijke erepenning voor Freek de Jonge

Foto: Wikipedia / Dirk Annemans

Cabaretier Freek de Jonge heeft vanmiddag de gemeentelijke erepenning van Zaanstad ontvangen uit handen van burgemeester Jan Hamming. Dat gebeurde tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in het Zaantheater.

Frederik Jan Georg de Jonge (Westernieland, 30 augustus 1944) groeide op in de Zaanstreek. Hij woonde van zijn zevende tot zijn achttiende in Zaandam, waar zijn vader predikant was in de Bullekerk aan de Westzijde. De Jonge werd bekend toen hij samen met Bram Vermeulen optrad als het sociaal geëngageerde en baanbrekende duo Neerlands Hoop in Bange Dagen. In 1980 ging hij solo en begon een carrière die nog steeds voortduurt.

Midden jaren 80 vroeg het toenmalige gemeentebestuur van Zaanstad hem om zijn jeugdherinneringen aan Zaandam op papier te zetten. Het was oorspronkelijk de bedoeling om naar aanleiding van de grootschalige verbouwing van de binnenstad een klein, representatief boekje te maken. De Jonge pakte het echter groter aan en het uiteindelijk resultaat was zijn literaire debuut Zaansch Veem (1987).

Van Zaansch Veem werden 100.000 exemplaren verkocht en het is daarmee met afstand zijn succesvolste boek. Dertig jaar na de publicatie volgde een revival: het boek werd opnieuw uitgebracht, aangevuld met alle verhalen die De Jonge in de loop der jaren over de Zaanstreek heeft geschreven.

Zaansch Veem

In de zomer van 2016 trad De Jonge op tijdens Midzomerzaan in Zaandam. Hij vertelde Zaanse verhalen en zong liedjes, begeleid door een orkest. Dit eenmalige optreden was zo’n succes dat hij het Zaantheater voorstelde er een vervolg aan te geven. Eind 2017 gaf hij onder de naam Zaansch Veem 2.0 een vijftal voorstellingen, die hij exclusief voor het Zaantheater had samengesteld: naast verhalen kwamen de mooiste en leukste Zaanse foto’s en filmbeelden voorbij op het toneel. Eén van de hoogtepunten was een ode aan de Zaan.

De erepenning van kan door het college worden toegekend aan personen, bedrijven en instellingen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd voor de gemeente. De afgelopen jaren ontvingen Sjoerd Soeters, Ron Sman, Martin van het Veer en Piet van Nugteren de Zaanse erepenning nadat die in ere was hersteld na in de vergetelheid te zijn geraakt. 

 

Reacties

Cookieinstellingen