Negen bruggen krijgen namen van Zaanse verzetshelden

De middelste brug in het In ’t Veldpark: de Petrus Kuntzbrug.
De middelste brug in het In ’t Veldpark: de Petrus Kuntzbrug.
Foto: Gemeente Zaanstad

Tien belangrijke verzetsstrijders worden de naamgevers van negen bruggen in Zaandam. Eén van de bruggen wordt vernoemd naar Remmert Aten, zoals in januari vorig jaar werd bepleit door Freek de Jonge toen hij de erepenning van Zaanstad in ontvangst nam.

Wethouder Wessel Breunesse noemt dat ‘een bijzonder verzoek, waar we graag gehoor aan geven’. ‘Remmert Aten, Jaap Boll en de andere Zaanse verzetshelden hebben op uitzonderlijke manier moed getoond. En daar willen we hen op deze manier voor bedanken.’ Er komt nog een officieel moment voor de benoeming van de bruggen.

Remmert Aten (links) en Jaap Boll. Bron: Gemeen Archief Zaanstad

 

In de Gouw liggen tussen de Zuidervaart en de Rijksweg A8 elf bruggen. Twee bruggen daarvan kregen al eerder de naam van een verzetsheld: in 2013 werd de brug in de Vermiljoenweg vernoemd naar Anton de Kom en vorig jaar kreeg die tussen het Gouwpark en de Hoogaarslaan de naam van Cornelis Zwart. Daar komen nu negen namen bij.

Lijst van Contactgroep Voormalig Verzet

De Straatnaamcommissie heeft deze gekozen uit een lijst van Contactgroep Voormalig Verzet Zaanstreek Waterland 1940-1945. Hier heeft de gemeente nog twee namen toegevoegd: die van Remmert Aten en Cook Brummer. Aten (Zaandam 9 augustus 1895 – 15 augustus 1984) bracht tijdens de oorlog geld en goederen rond bij joodse onderduikers. Hij was bestuurslid van een onderafdeling van het Nationaal Steunfonds, lid van de Ordedienst en de Gewestelijke Sabotage Afdeling en huisvestte meerdere joodse onderduikers.

Springstof Hembrug

Hij werd vooral bekend door het verwijderen van springstofladingen uit de pijlers van de Hembrug, die de Duitsers wilden opblazen zodra de geallieerden hun opmars in Noord-Holland zouden voortzetten. Op 21 juni 1944 deed Aten samen met Jan van Heijningen en Klaas Klinkenberg een eerste poging, die mislukte. Op 21 september probeerde Aten het met Jaap Boll een tweede keer en zij slaagden in hun opzet. Ze verwijderden in vijf uur tijd 400 pakketten springstof.

Toen de Duitsers dat de volgende dag ontdekten, fusilleerden ze vier bewakers en brachten nieuwe springladingen aan. Op 18 oktober deed Aten een derde poging, maar ontdekte dat er inmiddels zware houten versperringen waren aangebracht. De namen van de bruggen over de Gouw krijgen de volgende namen:

  • Veldbloemenweg – Fluitekruidweg: Jacob Achterbergbrug;
  • Karel Lotsylaan – Sportlaan: Cook Brummerbrug;
  • Koningin Julianaweg – Prins Bernhardweg: Remmert Aten en Jaap Bollbrug;
  • Middelste brug in het Burgemeester In ’t Veldpark: Petrus Kuntzbrug;
  • Zuidelijke brug in het Burgemeester In ’t Veldpark: Jacob Meyerbrug;
  • Joachim Kleinsorgstraat – Ds. M.L. Kingweg: Jacob Schoonebrug;
  • Walraven van Hallstraat – Ds. M.L. Kingweg: Geert Schoonmanbrug;
  • Jan Eijdenbergstraat – Ds. M.L. Kingweg: Jan Stolpbrug;
  • P.J. Troelstralaan – Ds. M.L. Kingweg: Hendrik de Vriesbrug.

Reacties

Cookieinstellingen