Noodopvang voor 400 Oekraïners in hallen Taets

Foto: Google Street View

Zaanstad gaat de hallen van Taets op het Hembrugterrein in Zaandam de komende dagen in gereedheid brengen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Op korte termijn komt hier plaats voor ongeveer 400 mensen. De opvanglocatie is open tot en met 1 mei. Langduriger opvang daar van eerdere vluchtelingen bleek eerder te veel voeten in de aarde te hebben.

De Rijksoverheid heeft vorige week aangegeven dat er in elke rweieligheidsregio zo snel mogelijk 2000 opvangplekken moeten komen. Ook Zaanstad moet hierin een rol spelen, nadat eerder Woremerland al de sporthal in Wormer ter beschikking stelde. ‘De situatie in Oekraïne is verschrikkelijk. Mensen zijn halsoverkop vertrokken en zoeken nu onderdak. Als mensen, vaak vrouwen en kinderen, vluchten voor geweld, dan moeten we ze opvangen. Met zoveel mogelijk warmte en liefde. We vingen vorige week al de eerste mensen op in hotels en nu komt daar Taets bij,’ aldus burgemeester Jan Hamming in de aankomdiging.

Hartverwarmende reacties

Door de oorlog en de groeiende groep vluchtelingen heeft Zaanstad snel moeten handelen. De omwonenden zijn per brief geïnformeerd. Op korte termijn organiseert de gemeente een bijeenkomst voor de bewoners en ondernemers rond het Hembrugterrein waar mensen met vragen terecht kunnen. ‘De mensen die we gaan opvangen komen uit een oorlogsgebied. Ze hebben vaak een lange en uitputtende reis achter de rug. Mijn verzoek is om hen de ruimte en de rust te geven om bij te komen. Deze oorlog heeft invloed op iedereen, op elke Europeaan. De reacties vanuit de Zaanse samenleving zijn tot nu toe hartverwarmend en dat geeft me vertrouwen in de komende tijd. Laten we schouder aan schouder blijven staan. We gaan elkaar nog hard nodig hebben.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen