COA laat Taets schieten en gaat voor hotelboot voor opvang

Foto: Gemeente Zaanstad

Er komt geen noodvoorziening voor de opvang van asielzoekers bij Taets op het Hembrugterrein en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers heeft de gemeente nu gevraagd om in plaats daarvan een schip te mogen aanleggen in de Achtersluispolder.  Het gaat om noodopvang van naar verwachting circa 400 mensen voor één jaar.

Het college heeft aangegeven liever geen gebruik te willen maken van de Achtersluispolder vanwege het gebrek aan voorzieningen op het industrieterrein en de verkeersituatie daar. Daarom wordt bekeken of er een alternatieve ligplaats beschikbaar is. ‘Vanwege de urgente situatie’ wil het college echter wel toestemming geven voor de gevraagde ligplaats wanneer er geen betere plek gevonden wordt. Daaraan worden wel  voorwaarden verbonden. Die worden op donderdag 7 oktober in de gemeenteraad besproken.

Taets te tijdrovend

Het COA heeft extra opvangcapaciteit nodig door de stijgende asielinstroom, het toenemende aantal na-reizigers en het grote aantal vergunninghouders in de opvang dat nog wacht op huisvesting. Doordat de instroom groter is dan de uitstroom neemt de druk met de dag toe. Het was het COA dat de gesprekken over Taets afbrak, omdat die door de vele stappen die ervoor moesten worden doorlopen te lang op zich zou laten wachten. In plaats daarvan wil de dienst nu een schip aanleggen, met de mogelijkheid om de duur van de opvang eenmalig nog eens zes maanden te verlengen.

Hotelboot

Het COA heeft het oog heeft laten vallen op de hotelboot in de Achtersluispolder waar in 2014 ook gebruik van is gemaakt en wil daar zo snel mogelijk opnieuw haar intrek nemen. De randvoorwaarden die het college stelt zijn:

  • Kosten komen niet ten laste van de gemeente;
  • De rolverdeling en afspraken tussen het COA, de gemeente en maatschappelijke partners zijn expliciet vastgelegd;
  • Het COA draagt (financieel) zorg voor (de afstemming en coördinatie van) een passend activiteitenaanbod;
  • Het COA faciliteert en financiert een ontmoetingsruimte in de nabijheid van het schip;
  • Er is een plan voor vervoer en (dekking voor) exploitatie daarvan;
  • Beheer, veiligheid en toezicht zijn goed afgestemd en geregeld, en het COA is hiervoor primair verantwoordelijk;
  • Communicatie en participatie worden door het COA en de gemeente gezamenlijk opgepakt.

Daarnaast zijn er ook locatiegebonden voorwaarden bij de realisatie van de opvang. Het gaat er dan om dat de benodigde ruimtelijke procedures worden doorlopen en de op te vangen groep bestaat uit doorstromers met een beperkte verblijfstijd van maximaal zes maanden. Als het COA tot een overeenkomst komt met de eigenaar van het schip en de eigenaar van de kade én de gemeenteraad akkoord is, stelt de gemeente samen met het COA een overeenkomst op.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen