Vanaf komende zomer geen wekelijks legen groene bak meer

Foto: Wikimedia / Xavier66

Corona heeft ervoor gezorgd dat afgelopen zomer het wekelijks inzamelen van groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft-e) is doorgegaan, maar het is als het aan het college ligt wel de laatste keer geweest. De extra zomerroute van HVC om het gft-e op te halen kostte dit jaar 160.000 euro.

Eigenlijk was die extra zomerroute dit jaar al afgeschaft, maar het college vond het geen geschikt moment. De tijd ontbrak voor gedegen communicatie richting de inwoners en eveneens om de overeenkomst met HVC aan te passen waarin de wekelijkse inzameling in de zomermaanden is geregeld. Daarnaast werd gevreesd voor een toename van het aantal dumpingen en bijplaatsingen, omdat als gevolg van de coronapandemie veel meer mensen thuis bleven.

Kosten drukken

Het afschaffen van de extra zomerroute is bedoeld om de kosten te drukken en daarmee het tarief van de afvalstoffenheffing beheersbaar te houden. Een reden om het in te voeren was om stank te voorkomen. Door de zomerroute wordt de frequentie van het inzamelen van gft-e in de maanden juni, juli en augustus verhoogd van eens per twee weken naar eens per week.

Daarmee wordt echter wel vaker maar niet méér gft-e ingezameld en het zorgt niet voor minder restafval. ‘Met het terugdraaien van deze dienstverlening trekt Zaanstad haar gft-e inzameling gelijk met de gemiddelde landelijke frequentie en treft zij een kostenbeheersingsmaatregel,’ aldus het college in een brief aan de raad.

Raad in 2020 nog tegen

Die nam in 2020 unaniem een motie aan tegen het voornemen om toen al met de extra  zomerroute te stoppen, maar moet er nu opnieuw haar licht over laten schijnen. Komend voorjaar wil het college een communicatiecampagne opzetten om inwoners voor de bereiden op het vervallen van de zomerse service. HVC is daar inmiddels al geïnformeerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen