Landelijk eerste helft 2022 10.000 statushouders huisvesten

Foto: Stocksnap / Jay Mantri CC0

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid verwacht dat in de eerste helft van 2022 zeker 10.000 statushouders woonruimte moeten krijgen. Deze zogenoemde taakstelling is gisteren gepubliceerd in de Staatscourant. De achterstand bij het beschikbaar stellen van woonruimte door gemeenten van dit jaar schuift automatisch door naar volgend jaar.

 

Zaanstad moest in juli dit jaar nog 132 mensen plaatsen, zo blijkt uit een brief van de provincie die toen werd verstuurd en die vandaag in het raadsinformatiesysteem werd gezet (zie hiernaast). In januari dit jaar waren er zeven mensen meer gehuisvest dan de taakstelling noodzakelijk maakte, waardoor in de eerste helft van dit jaar geen 120 maar 113 mensen woonruimte moesten krijgen. Dat lukte niet: de teller bleef steken op 79. ‘Gezien de huidige nijpende omstandigheden met betrekking tot de overspannen woningmark maakt de gemeente zich ernstige zorgen over het mogelijk niet behalen van de taakstelling in 2021,’ heeft het college Haarlem laten weten.

Druk loopt op

Het aantal van 10.000 vergunninghouders in de eerste zes maanden van 2022 is gebaseerd op het te verwachten aantal asielzoekers dat een verblijfsvergunning krijgt in de periode van 1 januari tot en met 30 juni volgend jaar. Daarbij is rekening gehouden met de verhoogde instroom, de problemen met de uitstroom van vergunninghouders uit asiekzoekerscentra vanwege het woningtekort en de recente ontwikkelingen in Afghanistan.

Ook zijn er dit jaar door de coronacrisis minder nareizigers naar ons land gekomen dan eerder werd verwacht. Om de druk van de AZC’s te halen heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers Zaanstad gevraagd 300 mensen voor maximaal anderhalfjaar te mogen huisvesten in de hotelboot in de Achtersluispolder.

Grote achterstand

Wat woningen betreft was er landelijk gezien op 1 juli van dit jaar een achterstand van in totaal 5580. De taakstelling voor de tweede helft van 2022 wordt uiterlijk 1 april volgend jaar bekendgemaakt, wanneer ook duidelijk is hoe groot de achterstand van dit jaar precies was. De landelijke taakstelling voor de tweede helft van dit jaar is 11.000 mensen.

De Rijksoverheid zegt ‘begrip’ te hebben voor de uitdagingen waar gemeenten voor staan als gevolg van de krapte op de woningmarkt, maar dat laat onverlet dat de gevraagde woningen er moeten komen. In Noord-Holland heeft de provincie gedreigd die taak van Castricum over te nemen als die gemeente niet met woningen over de brug komt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen