Ecohof Wormerveer richting bouw na verhuizing Toermalijn

De huidige situatie.
De huidige situatie.
Foto: Google Street View

De vereniging Eco aan de Zaan heeft inmiddels vergevorderde plannen voor de bouw van haar Ecohof aan de Tulpstraat in Wormerveer, die concreter worden nu de oude Floraschool uit 1954 vanaf deze zomer waarschijnlijk niet meer nodig is als buitenschoolse opvanglocatie voor De Toermalijn, die dan in de nieuwbouw zit. Er moeten koop- en sociale huurwoningen voor in de plaats komen.

Op de plaats van de inmiddels gesloopte gymzaal zijn twaalf huurwoningen – 30 procent sociaal en het restant middenhuur – van rond 50 vierkante meter gepland en de elf koopwoningen komen in het schoolgebouw, waar nog een verdieping bovenop wordt gezet. Deze krijgen een oppervlakte tussen circa 70 en 110 vierkante meter. De gemeente en de stichting zjn al sinds 2017 in overleg over een duurzaam en klimaatadaptief ecodorp met 23 woningen op deze plek van circa 4300 vierkante meter groot. De koop- en ontwikkelingsovereenkomst is nu gereed voor ondertekening. Welke corporatie gaat instappen is nog niet bekend.

De nieuwbouw met huurwoningen.

 

Het project dient als een pilot voor toekomstige gebiedsontwikkelingen in Zaanstad en de voortgang na de bouw zal dan ook een jaar lang gemonitord worden. Ecohof is qua ontwerp gebaseerd op het klimaat van de toekomst en de ambities reiken verder dan de wettelijke vereisten op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en klimaatadaptatie. In samenwerking met de TU Delft zijn verschillende maatregelen op effectiviteit getoetst: er is bijvoorbeeld onderzocht hoeveel vierkante meter oppervlakte begroeid moet zijn met groen om opwarming van het gebied te voorkomen. Een ander belangrijk klimaatadaptief aspect is de waterneutraliteit.

Gezien vanaf de Tulpstraat.

Door een toegekende subsidie van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie werkt de architect het watermanagementsysteem op dit moment verder uit. Het doel is een systeem waarbij regenwater wordt opgevangen, naar een bodemlaag wordt afgevoerd en in drogere tijden ingezet kan worden voor irrigatie. De woningen zijn energieneutraal en de gezamenlijke binnentuin wordt onder andere gebruikt om voedsel te verbouwen. Verder wordt er met natuurlijke zonneschermen gewerkt in de vorm van schuine pergola’s met begroeiing om de woningen in de zomer koel te houden. In de winter, als de zon laag staat, verliest de begroeiing haar bladeren waardoor de woningen door de zon worden opgewarmd.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen