Tegenstanders van vuurwerk in het broedseizoen moeten in Haarlem zijn

Foto: Facebook / Zaanse Stichting Dierenzorg

Het afsteken van vuurwerk is niet alleen in deze periode van het jaar een discussiepunt, maar ook in het broedseizoen zijn knallen en flitsen velen een doorn in het oog. In de rapportage Voortgang Dierenwelzijnsbeleid Zaanstad 2011-2017 wordt nog eens uitgelegd dat de gemeente daar niet over gaat. Tegenstanders van vuurwerkvergunningen moeten in Haarlem zijn.

Afgelopen voorjaar stelde Rosa nog vragen over het afgeven van zo’n vergunning voor een vuurwerkshow tijdens de kermis in het Burgemeester in ‘t Veldpark. Daar werd op dat moment volop gebroed, onder meer door reigers die hun nesten dichtbij de hogere kermisinstallaties hadden gebouwd.

Geen landelijk verbod

Een landelijk verbod op vuurwerk in het broedseizoen zit er niet in, bleek jaren geleden al, na Kamervragen van de Partij voor de Dieren: ‘De risico’s die het afsteken van vuurwerk vormen voor vogels, verschillen van geval tot geval. Die situatie leent zich niet voor het instellen van een landelijk vuurwerkverbod ter bescherming van vogels tijdens het broedseizoen, maar vraagt om maatwerk. Het verbod om vogels opzettelijk te verstoren in combinatie met de beoordelingsruimte van een organisator bij de keuze van de locatie, vormt daarbij de invulling van het ‘nee, tenzij’-principe.’

Dierenwelzijn heeft zowel betrekking op gezelschaps- en productiedieren als op wilde inheemse dieren en exoten. De voortgangsrapportage is opgesteld in overleg met de Zaanse Stichting Dierenzorg (dierenambulance en asiel), het VOCZ Opvangcentrum voor dieren uit de vrije natuur (het voormalige vogelopvangcentrum in Krommenie) en het Zaans Natuur & Milieu Centrum (educatie en recreatie), alsmede de landelijke Dierenbescherming.

Afhankelijk van vrijwilligers

Het VOCZ vangt vogels, egels, hazen en wilde konijnen in nood op uit dertien gemeenten, waaronder Zaanstad. Dierenzorg voert de wettelijke taak om zwervende huisdieren op te vangen uit. Omdat de organisatie geen tamme konijnen en knaagdieren kan huisvesten, brengt de dierenambulance deze naar het Knaagdierencentrum in IJmuiden. Beide Zaanse organisaties draaien voor een (te) groot deel op vrijwilligers. Zo is de dierenambulance 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar dankzij de inzet van zo’n 70 onbetaalde krachten.

Gemeente helpt met ‘communicatiekanalen’

Dierenzorg stuurde kortgeleden een brandbrief over de toenemende problemen bij het werven en behouden van voldoende vrijwilligers naar de gemeente, waarin ook de geldzorgen werden uiteengezet. De voortgangsrapportage gaat daar niet op in, anders dan de belofte dat de gemeente met zowel Dierenzorg als het VOCZ ‘in gesprek zal gaan’ over ‘hoe zij beide organisaties kan ondersteunen bij het vinden en binden van vrijwilligers’, ‘onder andere via de gemeentelijke communicatiekanalen’.

Bovenstaande video is van RTV Zaanstreek, uit november vorig jaar.

De meldkamer ontvangt ongeveer 6000 telefoontjes per jaar over weggelopen, aangereden, dode en zwervende dieren en dierenmishandeling. Er wordt jaarlijks gemiddeld 3500 maal hulp verleend aan dieren – dat is zo’n negen keer per etmaal. Ongeveer 70 procent van alle hulpverleningen betreft dieren zonder eigenaar: dieren uit de natuur en zwerfdieren. Daarvoor kan de organisatie de kosten dus niet verhalen.

Regionale opvang wilde vogels

Het regionaal opererende VOCZ Opvangcentrum voor dieren uit de vrije natuur wordt gefinancierd door Zaanstad, Oostzaan, Wormerland, Heemskerk, Beverwijk, Castricum, Uitgeest, Alkmaar, Velsen-Noord, Heerhugowaard, Heiloo, Uitgeest en Langedijk. Elke gemeente bepaalt zelf hoeveel ze over heeft voor die taak, wat het VOCZ wil veranderen. De opvang streeft naar een vast bedrag per inwoner, met een jaarlijkse indexering.

Gewonde en tamme exotische zwerfvogels (waaronder papegaaien) worden door het VOCZ ondergebracht bij een deskundige particulier die vogels opvangt in zijn huis. Verwilderde zwerfvogels worden na hun herstel uitgezet in het Agathepark in Krommenie. De Dierenbescherming en het VOCZ zijn op het moment in gesprek over verdergaande samenwerking.

Overlast door dieren

Enkele keren per jaar krijgt de gemeente meldingen van overlast door dieren, vaak als gevolg van het voeren van (half tamme) dieren als eenden en ganzen. Soms gaat het om geluidsoverlast door wilde vogels, hinder door vogelpoep of agressieve vogels als kauwen, spreeuwen, meeuwen, duiven, eenden en ganzen. Het bestrijden van deze overlast ziet de gemeente niet als haar taak: de vogels zijn niet van de gemeente, maar een natuurlijk fenomeen.

Eigen verantwoordelijkheid

Daarnaast zijn wilde vogels in Nederland beschermd door de Wet Natuurbescherming. Het jagen op en verjagen en verstoren van (broedende) vogels is verboden. Bij overlast door ongedierte als ratten en processierupsen wordt handelend opgetreden. Voor de bestrijding van bijvoorbeeld muizen, wespen of mollen op eigen terrein dienen burgers zelf een ongediertebestrijder te regelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen