Gratis zijspiegels voor ouderen voor veiliger gevoel op de fiets

Wethouder Gerard Slegers (rechts) deelt een zijspiegel uit aan een inwoner.
Wethouder Gerard Slegers (rechts) deelt een zijspiegel uit aan een inwoner.
Foto: Pascal Fielmich

Inwoners van Zaanstad die zich wat minder zeker (beginnen te) voelen op de fiets kunnen bij drie deelnemende partners van de gemeente zolang de voorraad strekt gratis een fietsspiegel laten monteren. Met een fietsspiegel is zonder omkijken te zien wat er achter je rug gebeurt, en dat is handig bij het afslaan of inhalen.

Ook inhalend (elektrisch) verkeer ziet de fietser zo eerder aankomen. Het ter beschikking stellen van de spiegels maakt deel uit van het landelijke programma Doortrappen, dat als doel heeft om ouderen langer, veiliger én met plezier te laten fietsen. Diverse gemeenten in de Vervoerregio Amsterdam doen mee, waaronder Zaanstad. De partners die meedoen zijn Woudt Fietsen in Koog aan de Zaan, het Fietsenpakhuis in Zaandam en Rijwielhandel Evert Bruyns in Krommenie. Inwoners kunnen bij deze drie aanbieders langs gaan om een (zij)spiegel op te halen. De werkplaatsen zijn hier ook tijdens de lockdown voor geopend. Er zijn 200 spiegels beschikbaar.

Veel voordelen

Fietsen heeft voordelen. ‘Door te fietsen blijf je langer mobiel en vitaal. Daarom stappen steeds meer oudere mensen op de fiets. Maar er is ook een nadeel. Er gebeuren meer ongelukken. Als oudere ben je immers minder soepel en behendig. Je reactievermogen gaat achteruit, maar het wordt ook steeds drukker op de weg. Er komen elektrische voertuigen en die hoor je niet goed aankomen. En eenmaal gevallen, stap je vaak niet meer zo snel op de fiets,’ zegt wethouder Gerard Slegers. Zaanstad heeft zich in 2021 aangesloten bij het programma Doortrappen en heeft een samenwerkingsverband opgezet met partners zoals de buurthuizen, een seniorenvereniging, fietsenmakers, het fietsenpakhuis en Sportbedrijf Zaanstad. Dat heeft geleid tot de eerste activiteiten: namelijk fietstochten in Krommenie en Zaanstad Midden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen