Iliass K. levenslang vast voor onder andere Zaanse moord

Foto: PxHere / CC0 Public Domain

Het grote liquidatieproces Himalaya waarin negen verdachten terechtstonden is vandaag ten einde gekomen en daarmee ook de (moord-)organisatie die in de jaren 2013 tot 2016 ook in Zaandam actief was. Daar werd op 20 februari 2014 om iets voor half acht in de ochtend de crimineel Alexander Gillis (30) op straat doodgeschoten.

Hij was net zijn auto ingestapt toen de schutter op hem af kwam en, voorzien van twee automatische vuurwapens, meerdere kogels op hem afvuurde. Massod A.H. (zelf geliquideerd op 3 september 2014) was de schutter die daarna in een gestolen vluchtauto stapte, die korte tijd later in Amsterdam in brand werd gestoken. De rechtbank acht bewezen dat Iliass K. en Gökhan C. medeplegers waren, de laatste onder andere als de bestuurder van de auto. K. had een belangrijke rol in de voorbereiding en de afhandeling van de moord op Alexander G., van wie men vermoedde dat hij te maken had met één of meer aanslagen op het leven van Gwenette Martha, een belangrijk lid van hun criminele organisatie.

Spilfunctie

Iliass K. heeft nog veel meer op zijn kerfstok en werd wegens drie liquidaties, de voorbereiding van een vierde liquidatie en het bijna tweeënhalf jaar durende lidmaatschap zijn van een criminele organisatie veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Die straf was ook geëist door het Openbaar Ministerie. K. vervulde een spilfunctie in de organisatie en ook betrokken bij de vergismoord op 13 juli 2014 in Amsterdam op de 30-jarige R.E.. Die was net terug van een avondje voetbal kijken met onder andere zijn broer toen hij, nog zittend in zijn auto, met een pistoolmitrailleur met meerdere kogels werd doorzeefd. Het slachtoffer had niets met misdaad te maken. K. had een belangrijke rol in de voorbereiding en de afhandeling.

De rechtbank heeft in de vonnissen tegen Iliass K., Gökhan C. en Hamza El H. tevens beslist over gevraagde schadevergoedingen door onder meer de nabestaanden van Alexander G. en R.E. Aan hen moet in totaal bijna 92.000 euro betaald worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen