Liquidatie in Zaandam uit 2014 nu voor de rechter

Het complex met de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.
Het complex met de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.
Foto: Google Street View

In de rechtbank op Schiphol begint woensdag de inhoudelijke behandeling van meerdere liquidatieonderzoeken, met in totaal negen verdachten in de leeftijd van 26 tot 44 jaar. Eén van de zaken is de moord op Alexander Gillis (30) op 20 februari 2014 in de Pieter Jelles Troelstralaan in Zaandam. Hij werd in e vroege ochtend doodgeschoten voor het huis van zijn vriendin.

Alle negen mannen in de beklaagdenbank worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie en daarnaast staat een aantal van hen terecht voor (voorgenomen) liquidaties in Amsterdam en die in Zaandam. De verdachten behoorden volgens het Openbaar Ministerie tot hetzelfde criminele samenwerkingsverband, dat  als oogmerk het plegen van levensdelicten en wapenbezit had. Het gaat volgens het OM om drie voltooide moorden en twee voorgenomen afrekeningen, die allemaal te maken hadden met een onderwereldconflict dat vanaf 2012 in en rond Amsterdam plaatsvond met liquidaties over en weer.

Iliass K. kwade genius

Voor de moord in Zaandam – onderzoek Himalaya – wordt de nu 33-jarige Iliass K. verantwoordelijk gehouden. Hij zou de organisator zijn geweest. De eveneens 33-jarige Gökhan C. wordt verdacht van het besturen van de vluchtauto van de schutter. Die schutter is op 3 september 2014 zelf vermoord in Amsterdam (onderzoek Theezeef). Ook de vergismoord op 12 juli 2014 in Amsterdam op een volstrekt onschuldig slachtoffer – onderzoek Dollar – maakt deel uit van de tenlastelegging.

Meer doden

In het laatste geval reed het beoogde doelwit in hetzelfde merk auto en woonde in dezelfde straat als het slachtoffer. Iliass K. zou samen met de 36-jarige Khalid J. opnieuw het brein achter deze aanslag zijn geweest. Twee andere verdachten, waaronder de vermoedelijke schutter, zijn inmiddels overleden. Iliass K. en Gökhan C. duiken samen met de 26-jarige Hamza el H. ook weer op in een volgend onderzoek genaamd Tienshan, naar een voorgenomen liquidatie in de periode juli – augustus 2014. Onder de auto van het doelwit was een baken geplaatst op basis waarvan zijn locatie voortdurend bekend was. Het OM houdt Iliass K. verantwoordelijk voor de voorbereiding.

Onderzoek Reek tenslotte betreft eveneens voorbereidingshandelingen voor een moord begin oktober 2015 in Amsterdam. Het OM verdenkt meerdere leden van de organisatie, waaronder de 44-jarige Roderick P., van betrokkenheid bij dit misdrijf. De 44-jarige P. wordt ervan verdacht één of meer onbekend gebleven personen te hebben aangestuurd, die het slachtoffer buiten een shisha-lounge opwachtten.

Tijdschema

Vanaf woensdag zullen gedurende anderhalve week de vijf verschillende onderzoeken ter zitting worden besproken. Op dinsdag 25 mei volgt dan naar verwachting het requisitoir, waarin het OM de strafeisen zal uitspreken. De eerste drie weken van juni komen de advocaten van de verdachten aan het woord en ook de advocaten van de slachtoffers en de nabestaanden. Naar verwachting zal de rechtbank op 30 augustus uitspraak doen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen