Kamervragen over lezingen in gevangenis Westzaan

Foto: Google Street View

VVD-Kamerlid Ulysse Ellian heeft minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind uitleg gevraagd over de lezingen die een tot 28 jaar cel veroordeelde moordenaar in de gevangenis in Westzaan mocht houden voor medegedetineerden. Dat gebeurde door de man die de broer van de kroongetuige doodschoot in het proces tegen topcrimineel Ridouan Taghi, al in het begin van zijn detentie.

De lezingen door Shurandy S. werden gestopgezet na de moord op Peter R. de Vries, die kroongetuige Nabil B. bijstond als vertrouwenspersoon. Ellian vraagt zich af hoe ze überhaupt konden beginnen en hoe Weerwind ervoor gaat zorgen dat ‘gewetenloze moordenaars’ niet op deze manier medegevangenen kunnen beïnvloeden. Voorganger Sander Dekker van de huidige minister kreeg meerdere keren vragen te beantwoorden over akkefietjes in het Justitieel Complex Zaanstad, die ook nog niet allemaal beantwoord zijn. De voormalige gemeentesecretaris van Wormerland (2001 – 2004) Weerwind is nauwelijks aangetreden of zijn  eerste setje is al binnen.

Bedreiging vanuit de cel

De Telegaaf onthulde gisteren dat een Ierse gevangene in Westzaan kans heeft gezien om vanuit zijn cel telefonisch een voormalige buurman ernstig te bedreigen. De man zit vast op een afdeling waar gedetineerden over een telefoon mogen beschikken, zo liet de Dienst Justitiële Inrichtingen de krant weten. De buurman lichtte na de bedreiging de leiding van de gevangenis in. In eerste instantie werd de kwestie naar buiten gebracht door het Ierse medium Sunday World.

De gevangene in kwestie is Barry McArdle, die een gevangenisstraf van dertien jaar uitzit voor de moord op zijn landgenoot Keith Ennis (29). Diens lichaam werd met een kettingzaag in stukken gezaagd en in vuilniszakken in het IJmeer gedumpt, waar ze een week later kwamen bovendrijven.

Reacties

Cookieinstellingen